Utdragen process. Ett gårdshus med 24 hyresrätter planeras på en innergård i Vasastan men har blivit en långbänk. Foto: Sweco

Fortsatt oklart läge för kritiserat gårdshus

I snart fyra år har planer funnits på ett gårdshus på en innergård mellan Dalagatan och Västmannagatan. Det har sågats, bytt form och kapats till hälften. Det har bordlagts och nu har det bordlagts igen. Grannar som mobiliserat mot bygget börjar bli frustrerade.

  • Publicerad 16:59, 21 feb 2020

2016 inleddes planerna på ett gårdshus inom fastigheterna Nebulosan 33 och 34 vid Dalagatan/Västmannagatan. Då var tanken ett bostadshus med upp till 50 hyresrätter, i dag är antalet lägenheter bantat till hälften. Det är Probitas, som ägs av Immanuelskyrkans församling, som vill bygga och under detaljplaneprocessen har man fått kritik från såväl Skönhetsrådet och Stadsmuseet som grannar i området. Huset har flera gånger ändrat form – från kvadratisk till oval och nu till en kub-liknande form.

Mitt på innergård i Vasastan: Här kan femvåningshus byggas

Egentligen var planen att politikerna i stadsbyggnadsnämnden skulle ha tagit upp ärendet på mötet i december i fjol men först i går, 20 februari, var det uppe på föredragningslistan. Dock blev det varken grönt ljus eller avslag. Ärendet bordlades vilket innebär att beslutet skjuts på framtiden.

– Nebulosan bordlades då vi behöver titta närmare på ärendet, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd i en kommentar via sms.

När vi vill ställa följdfrågor låter han meddela att han inte lämnar någon ytterligare kommentar "utan återkommer när beslut är fattat".

Nytt försök med omstritt gårdshus i Vasastan

Grannar som länge protesterat mot bygget är frustrerade över att det aldrig kommer ett beslut.

– Min gissning är att det beror på att partierna i majoriteten inte är överens och att någon part av någon outgrundlig anledning ändrat ståndpunkt och vill pressa igenom förslaget och tillföra några extra bostäder i innerstan för att få ett plus i kanten. Men planen har ingen förankring i verkligheten och vi kommer inte att ge upp. Att det bordläggs gång på gång är oerhört frustrerande och visar på att det inte går att hitta en bra lösning på att få till ett gårdshus på den här platsen, säger Henrik von Sydow, boende i området.

Gårdsgrupp mobiliserar mot husbygge – igen

Han pekar på att den enda förändringen som gjorts sedan det senaste förslaget till detaljplan är att huset flyttats 2,6 meter söderut.

– Byggherren och stadsbyggnadskontoret har inte ens tillmötesgått ett enda av politikernas önskemål efter förra återremissen, då de bland annat ville flytta huset österut. Obegripligt, säger Henrik von Sydow.

Tidigare har samtliga partier utom Socialdemokraterna varit emot gårdshuset. Socialdemokraternas Jan Valekog (S) är fortsatt positiv till ett gårdshus.

– Vi tycker att det är ett bra förslag och står bakom det. Varför det bordlades vet jag faktiskt inte, den frågan får du ställa till majoriteten. Förslaget är väl avvägt och vi vill gå vidare med det, jag hoppas att vi kan klubba igenom det snart, säger Jan Valeskog (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.