Flera medlemmar i Alby koloniträdgårdsförening slog under sensommaren larm om att föreningens styrelse låg bakom omfattande bedrägerier under flera års tid. Foto: Sacharias Källdén

Fortsatt oroligt i Alby koloniträdgårdsförening

Alby koloniträdgårdsförening slog larm om omfattande bedrägerier och att kolonistugor såldes för svarta pengar. En advokat har kopplats in. "Som jag ser det kan flera allvarliga brott ha begåtts", säger advokaten Jens-Victor Palm.

  • Publicerad 12:09, 16 sep 2020

BotkyrkaDirekt kunde under sensommaren berätta om att kolonistugeägare i Alby slog larm om hot och trakasserier i området, samt att den tidigare styrelsen upprepade gånger ska ha sålt stugor för svarta pengar.

När detta uppdagades ordnades ett nyval där en ny styrelse bildades, som tog över föreningens bankkonto och fick i uppdrag att teckna ett nytt avtal med Botkyrka kommun, som arrenderar ut marken.

Larm om stor bedrägerihärva i koloniförening

Men konflikten är långt ifrån över. Bland annat påstås ledamöterna i den avsatta styrelsen vägra lämna ifrån sig nycklar och dokument. En advokat har kopplats in för att hjälpa den nya styrelsen.

Han agerar som ombud till den nya styrelsen och ger dem råd på hur de ska agera för att lösa den knipa föreningen hamnat i.

Enligt honom är det anmärkningsvärt att polisen inte har går till botten med vad som påstås ske bland kolonistugorna.

– Det är flera allvarliga brott som kan ha begåtts, enligt min mening. Förutom bedrägerier och misshandelsfall även olaga hot och övergrepp i rättssak. Det är förvånande att utredningarna läggs ner utan att några vittnen har blivit hörda, säger Jens-Victor Palm.

Hotfull stämning

Jaffar Amini, en av medlemmarna som slog larm, håller med.

– Vi måste få hjälp från polisen, och även kommunen. Det här är långt ifrån över, stämningen i koloniområdet är hotfull och många vågar inte längre komma hit, säger han.

"Ingen sanning i anklagelserna"

BotkyrkaDirekt har varit kontakt med den tidigare styrelseledamoten som pekas ut som drivande i de påstådda bedrägerierna och svartförsäljningarna av kolonistugor i området.

Ledamoten vill inte uttala sig över telefon men menar att det "inte ligger någon som helst sanning anklagelserna".