Hyresförhandlingarna för Bowlingbull på Söderhöjden i Jakobsberg har pågått sedan i våras. Arkivbild. Foto: Ylva Bergman

Fortsatt oviss framtid för bowlinghallen i Jakobsberg

Efter långa förhandlingar står det klart att bowlinghallen i Jakobsberg inte blir kvar – åtminstone inte med den nuvarande ägaren.

  • Publicerad 13:51, 15 feb 2019

Emil Sawma, bowlinghallens ägare under demonstrationen för hallens bevarande i höstas. Foto: Mikael Andersson

Förra våren inleddes hyresförhandlingarna mellan Bowlingbulls ägare Emil Sawma och hyresvärden, kommunala fastighetsbolaget Järfällahus (JHAB).

Bakgrunden är att hallägarens femåriga hyresavtal löpte ut i oktober förra året. I och med det ville JHAB höja lokalhyran från 488 kronor per kvadratmeter och år till 950 kronor. Något ägaren menar att han inte har råd med – och därför gick han till hyresnämnden.

Medlingsbudet som kom där accepterade JHAB, men inte bowlinghallens ägare.

Oro för framtiden i Jakobsbergs bowlinghall

Bowlinghallens hyra ska upp i hyresnämnden

Oförändrad hyra

Nu har JHAB föreslagit att hyran förblir oförändrad och att ett nytt hyresavtal på fyra år upprättas. Något bowlinghallens ägare Emil Sawma tackat nej till.

– De har helt ändrat inställning och det är jag glad för. Men jag har sagt nej på grund av att hyreskontraktets tid är för kort. Jag har investerat mycket i hallen och kommer att behöva investera mer framöver, och därför vill jag ha ett kontrakt på minst tio år, säger Emil Sawma.

Tycker du att det är rimligt att kräva ett tioårigt kontrakt?

– Ja, det är inga konstigheter. Vissa har kontrakt på 20 år, det visar att man är seriös att man skriver på något långsiktigt.

Vid årsskiftet tog Alliansen (M, L, C, KD) över styret i JHAB, och efter att förhandlingarna i hyresnämnden blivit klara var de överens om att lägga fram ett förslag på en oförändrad hyra.

Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande, menar att det inte var aktuellt med ett tioårigt kontrakt, som hon kallar en "väldigt lång tid".

– Vi har verkligen gjort allt vi kan för att skapa förutsättningar för att han ska kunna vara kvar. Nu blir det tyvärr inte så. Vår förhoppning är att man ska kunna hitta en annan aktör som kan driva verksamheten vidare. Bowlinghallen är väldigt viktig för många människor och föreningar, säger Emma Feldman.

Här demonstrerar de för bowlingen i Jakobsberg

Stockholm Direkt