Engagerad. Marie Sparreus är en av de engagerade föräldrarna som letat alternativa lokaler till treorna i Karlbergs skola. Foto: Sacharias Källdén

Fortsatt protest mot skolflytten i Vasastan

Föräldrar till barnen som tvingas byta skola och gå i paviljonger vid Sveaplan till hösten fortsätter att kämpa för andra lokaler – men utbildningsförvaltningen vill inte ge sig.

  • Publicerad 16:16, 12 feb 2019

Som StockholmDirekt har skrivit tidigare kan inte treorna gå kvar i Karlbergs skola till hösten.

I september kunde de pusta ut när skolan berättade att barnen kunde stanna nästa läsår. Men strax innan jul kom ett nytt besked – barnen ska flyttas till paviljonger vid Sveaplan där Roslagstullsskolan byggs istället, två kilometer bort.

Den nya skolvägen skulle ta runt 30 minuter att gå för barnen och är en av de tyngst trafikerade i stan. Något som gör föräldrarna väldigt frustrerade. De har på eget bevåg tagit fram flera alternativa lokaler, bland annat har man tittat på Karlbergsvägen 77/Tomtebogatan 42 som tidigare hyrts av Karlbergsskolan.

Gammal korvfabrik rivs inte – ska bli skola

– Där står lokalerna tomma och det finns ett bygglov för just skolverksamhet som bara skulle behöva förlängas. Vi har varit i kontakt med fastighetsägaren som är positiv. De hyr jättegärna ut, säger Marie Sparreus, förälder till ett barn i trean i Karlbergs skola.

Så slår svåra skolbristen i Vasastan

Men utbildningsförvaltningen säger nej till förslagen.

– Vi tar föräldrarnas oro på allvar och har lyssnat på deras synpunkter. En del av de lokaler som föräldrarna har föreslagit har vi tittat på men de nödvändiga anpassningarna skulle ta allt för lång tid, säger Happy Hilmarsdottir, grundskolechef på Norrmalm och fortsätter:

– Det är också en ekonomisk fråga. Vi hanterar skattemedel och att betala dubbla hyror vore högst olämpligt. De lokaler föräldrarna föreslagit finns dock med i vår långsiktiga planering för att lösa elevplatsbehovet på sikt för Norrmalmseleverna. Det är många skolor i Vasastan som byggs ut och överklagas.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Utbildningsförvaltningen samarbetar med trafikkontoret för att säkra trafikmiljön så att barnen ska kunna ta sig säkert till skolan.

– Trafikkontoret planerar sina arbeten tillsammans med oss och vi ser över om personal ska komma och möta barnen till exempel, säger Happy Hilmarsdottir.