OVANLIG DETALJ. Priserna går neråt, men antalet genomförda köp snarare ökar. "Mycket intressant", enligt Svensk Mäklarstatistiks analyschef.

Fortsatt ras på Stockholms bostadsmarknad

Den senaste månaden har lägenhetspriserna sjunkit med ytterligare tre procent i Stockholm och allt tyder på att nedgången på bostadsmarknaden bara fortsätter. Men det finns något som verkligen sticker ut när statistiken från 2017 nu summeras.

  • Publicerad 06:50, 15 jan 2018

Prisnedgången på Stockholms boendemarknad har nu pågått i tre, fyra månader. Och enligt Per-Arne Sandegren, Analyschef Svensk Mäklarstatistik, finns det inget som tyder på att en uppgång är nära förestående. Alla siffror pekar på att nedgången fortsätter i åtminstone fem, sex månader.

– Det hade varit mycket förvånande med en vändning nu. Vi ser samma tendenser som under ”Lehmankraschen" 2009 eller den så kallade ”Greklandskrisen" 2011, säger han.

2009 höll nedgången i sig i 13-14 månader, 2011 i cirka 8 månader.

Siffrorna som presenteras idag måndag 15 januari visar att prisutvecklingen på bostadsrätter det senaste året är - 5,7 procent (och villor - 0,73 procent på villor) i Stockholm. Enligt Sandegren är det här helt i sin ordning.

– Det är onödigt att tala om kris eller krasch. Efter flera års uppgång är det högst normalt att marknaden planar ut eller går neråt. Allt annat är orimligt, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Statistik som sticker ut

Det finns dock något som förvånar i statistiken. Trots att utbudet är fortsatt stort och priserna dalar har antalet genomförda köp ökat, jämfört med samma period föregående år.

– Det här är intressant. Antalet avslutade affärer har inte minskat, snarare är tendensen den motsatta. Mäklare vittnar om att det inte är samma tryck på marknaden men samtidigt är det samma volymer som säljs som vid samma mätperiod förra året, säger Per-Arne Sandegren.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I Stockholm tyder på att marknaden fortsätter att påminna om hur det såg ut i höstas då utbudet var dubbelt så högt som året innan. Bland annat Erik Olsson Fastighetsförmedling vittnar om att visningsbesökare under hösten var köpsugna, men avvaktande eftersom de kunde välja mellan så många olika bostäder.

– Visningarna vi redan har haft i år tyder på att bostadsmarknaden är positivare nu än i slutet av förra året, säger Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

NEDAN: Prisstatistik BOSTADSRÄTTER och VILLOR, december 2017