SAMARBETAR. Så här såg det ut 2017 när kommunpolis Johan Lundgren, kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes och lokalpolischef Emil Andersson tillkännagav medborgarlöften för 2017. Foto: Arkiv/Anna Wettergård

Fortsatt satsning på trygghet i Sollentuna

Sollentuna kommun och polisen ska fortsatt verka för att öka den brottsrelaterade tryggheten i kommunen. Prioriterade miljöer är stationsområden och platser där ungdomar samlas.

  • Publicerad 10:09, 6 dec 2018

Sedan 2017 har Sollentuna kommun och den lokala polisen samarbetat för att tar fram en lägesbild: när, var och hur brott begås.

På kommunstyrelsens möte i måndags beslutades att samverkansöverenskommelse ska fortlöpa 2019-2020, samt tillhörande medborgarlöfte 2019.

Under 2019 vill man särskilt fokusera på att skapa tryggare offentlig miljö i kommundelarna Tureberg och Edsberg.

– Det finns ett kriminellt nätverk i Edsberg och Tureberg är ett riskområde. I båda kommundelarna behöver vi stärka vår närvaro för att människor ska kunna känna sig trygga, säger Emil Andersson, chef för lokalpolisområdet Sollentuna.

Det kan handla om bättre belysning eller stark lokal närvaro där brott begås, men också om att snabbt förhindra bråk, vårdslös mopedkörning och hotfulla beteenden. Stations- och centrumområden är platser invånarna upplever som otrygga och här ska närvaron stärkas, främst kvälls- och nattetid.

– Samarbetet har underlättat mycket hittills. Vi har ett gemensamt brottsförebyggande ansvar och jobbar mot samma mål, säger Emil Andersson.

Enligt honom är det vanligt att polisen arbetar med symptom, sällan med grundproblem. Genom samverkan ges en helt annan överblick.

– Nu har vi fått viss erfarenhet i hur vi behöver planera, orsaksanalysera tillsammans. Ta som exempel en restaurangkontroll. Då kan vi från polisen, skattemyndigheten, brandkåren, fältare och så vidare, vara på plats tillsammans, säger Emil Andersson.

Prioriterade områden

Stationsområden

Centrumområden

Platser där ungdomar återkommande samlas.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kommunen ser över gamla torp

Nyheter Letar du efter ett litet fritidshus? Drömmer du om ett hus från sekelskiftet eller ett torp nära stan? Nu ska Sollentuna kommunfastigheter gör en statusbesiktning av gamla fastigheter, som så småningom kan hyras ut till privatpersoner.lördag 20/4 8:00

Förening städar i Norrviken och Edsviken

Nyheter Naturskyddsföreningen engagerar under Nordiska kusträddardagen Hallå där Linna Fredström, ordförande i Naturskyddsföreningen i Sollentuna. Ni ska snart engagera er i Nordiska kusträddardagen och hålla en skräpplockardag i Norrviken och Edsviken. Varför är den...torsdag 18/4 18:00

Brand släckt i centrala Sollentuna

Nyheter Ingen skadad meddelar Storstockholms brandförsvar. Brandkåren kallades till en brand i centrala Sollentuna under eftermiddagen. Insatsen är nu avslutad.torsdag 18/4 17:10