SAMARBETAR. Så här såg det ut 2017 när kommunpolis Johan Lundgren, kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes och lokalpolischef Emil Andersson tillkännagav medborgarlöften för 2017. Foto: Arkiv/Anna Wettergård

Fortsatt satsning på trygghet i Sollentuna

Sollentuna kommun och polisen ska fortsatt verka för att öka den brottsrelaterade tryggheten i kommunen. Prioriterade miljöer är stationsområden och platser där ungdomar samlas.

  • Publicerad 10:09, 6 dec 2018

Sedan 2017 har Sollentuna kommun och den lokala polisen samarbetat för att tar fram en lägesbild: när, var och hur brott begås.

På kommunstyrelsens möte i måndags beslutades att samverkansöverenskommelse ska fortlöpa 2019-2020, samt tillhörande medborgarlöfte 2019.

Under 2019 vill man särskilt fokusera på att skapa tryggare offentlig miljö i kommundelarna Tureberg och Edsberg.

– Det finns ett kriminellt nätverk i Edsberg och Tureberg är ett riskområde. I båda kommundelarna behöver vi stärka vår närvaro för att människor ska kunna känna sig trygga, säger Emil Andersson, chef för lokalpolisområdet Sollentuna.

Det kan handla om bättre belysning eller stark lokal närvaro där brott begås, men också om att snabbt förhindra bråk, vårdslös mopedkörning och hotfulla beteenden. Stations- och centrumområden är platser invånarna upplever som otrygga och här ska närvaron stärkas, främst kvälls- och nattetid.

– Samarbetet har underlättat mycket hittills. Vi har ett gemensamt brottsförebyggande ansvar och jobbar mot samma mål, säger Emil Andersson.

Enligt honom är det vanligt att polisen arbetar med symptom, sällan med grundproblem. Genom samverkan ges en helt annan överblick.

– Nu har vi fått viss erfarenhet i hur vi behöver planera, orsaksanalysera tillsammans. Ta som exempel en restaurangkontroll. Då kan vi från polisen, skattemyndigheten, brandkåren, fältare och så vidare, vara på plats tillsammans, säger Emil Andersson.

Prioriterade områden

Stationsområden

Centrumområden

Platser där ungdomar återkommande samlas.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Gott om sportlovsaktiviteter i Sollentuna

Nyheter Det här kan du göra under veckan Skridskor, pysselstund eller samisk samtidskonst? Nu börjar sportlovet och det finns gott om aktiviteter för den som kommer att spendera veckan i Sollentuna.fredag 22/2 11:00

Flera anställda larmar om arbetsmiljön

Nyheter Befintliga och tidigare anställda på kommunledningskontoret beskriver en dysfunktionell organisation där medarbetare är rädda och riskerar utsättas för drev som ofta resulterar i att de säger upp sig...fredag 22/2 9:00