En radhuslänga bestående av sju fastigheter började brinna i morse. Ingen person ska ha kommit till skada. Foto: Mostphotos

Fortsatt släckningsarbete pågår i Viksjö

Släckningsarbetet av den radhuslänga på Forellgränd i Viksjö som började brinna i morse fortsätter in på eftermiddagen. Storstockholms brandförsvar räknar med att ha personal på plats dygnet ut.

  • Publicerad 14:56, 1 apr 2019

Det var vid 07-tiden på måndagsmorgonen som larmet kom om att en radhuslänga, bestående av sju tvåvåningsfastigheter, i Viksjö fattat eld.

Ingen person ska ha kommit till skada i branden, och enligt kommunen evakuerades ett 30-tal personer i morse från platsen till en närliggande lokal.

Strax efter 14-tiden är prognosen av släckningsarbetet satt till klockan 16.

– Vi har fått dit en kranbil som hjälper oss att ta bort taket, det brinner i själva konstruktionen och vi jagar bränderna där. Man vill nu vara helt säker på att vi hittat alla småbränder i själva väggarna, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Brandförsvaret har minskat personalstyrkan på plats, men planen är att ha personal där åtminstone en bit in på natten.

– Vi kommer ha bevakning på det här under en längre tid. Vi vill inte släppa det än, och det kan bli så att väktare får vara på plats som får kontakta oss om något skulle börja brinna igen, säger Hans Eriksson.

Kommunen på plats

Järfälla kommuns POSOM-grupp – psykologiskt och socialt omhändertagande – hade personal på plats från morgonen till tidig eftermiddag, och erbjöd krisstöd och pratade med de runt 28 personer som bor i de sju hushållen som drabbades av branden.

– Stämningen har varit förhållandevis kontrollerad för att vara en sådan här situation, att inte ha ett hem att gå till är väldigt traumatiskt, säger Alexander Rajsic, avdelningschef för social hållbarhet vid Järfälla kommun.

Var kommer de boende att få ta vägen?

– I det här fallet så har alla hushåll ett försäkringsbolag kopplat till sig som sköter den biten. Så vi känner oss trygga på det sättet, och de håller på att fixa boendebiten för alla.

Polisen, som också varit på plats, skriver på sin hemsida att en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet har upprättats.

"Kommer låta taket brinna av"

Stockholm Direkt