Alternativ lösning. Till dess att sopsugen kommit i gång igen får Skarpnäcksbor slänga avfallet i containrar och sopkärl. "Synpunkterna om tunga luckor har inte nått oss men vi är såklart lyhörda för om det är problem med kärlen, alla ska ju kunna använda dem", säger Åsa Stenmark på Stockholmshem. Foto: Sacharias Källdén

Fortsatt sopig situation i Skarpnäck

Krånglet med sopsugsanläggningen i Skarpnäck bara fortsätter. Så även klagomålen från boende i området, som i vissa fall börjat ge upp hoppet. Andra är inte lika bekymrade.

  • Publicerad 20:00, 3 mar 2020

Områdets sopsugsanläggning har krånglat sedan december. Tills den är i gång igen får de boende hålla till godo med att dumpa skräpet i temporärt utställda kärl.

– Jag tycker att det är lite dåligt att det drar ut på tiden, säger Samrawit Tesfamariam.

För tillfället bor hon granne med en container. Hon har noterat att inte alla sopor hamnar på insidan av den.

– Det är jättesvårt att öppna den, därför lämnar folk sopor utanför. Jag tycker själv att det är tungt, säger Samrawit.

Upprörande. De emellanåt fulla sopkärlen och containrarna vållar irritation i området. Foto: Sacharias Källdén

Nöjd med nödlösningarna. "Det funkar bra, men ibland är det fullt i containern och då kastar folk utanför", säger Araya Jönsson, 39, som bor på Tätorpsvägen. Foto: Sacharias Källdén

I början av året meddelade Bodab, som sköter sopsugen, att de hade som mål att de flesta hushållen skulle få tillbaka suget i mitten på januari.

Det höll inte.

– Vi har valt att fortsätta hålla stängt eftersom tester har visat fortsatta läckage, säger Magnus Thesen, affärsområdeschef på Bodab.

I delar av området har suget redan återvänt, medan andra boende alltså även fortsättningsvis får förlita sig på sopkärl och containrar.

– Anledningen till dubbla system är att vi vill vara säkra på att vattennivån minskat tillräckligt för att vi ska köra sopsugen fullt ut, säger Åsa Stenmark, kommunikationschef på bostadsbolaget Stockholmshem.

Stockholmshem, liksom andra fastighetsägare i området, sitter med i den samfällighet som beslutar om åtgärder för sopsugen. Enligt Bodab bör det nästan 40 år gamla systemets huvudledning bytas ut. Vad det kan kosta vill Magnus Thesen inte gå in på förrän saken utretts med samfälligheten.

Sopstrulet har sugit musten ur Skarpnäcksbon Jenny Stridh. Enligt henne har de tillfälliga sopkärlen och containrarna inte varit lika många som utlovat och dessutom stått på fel plats. Nu bävar hon inför skadedjur och den stank som vårvärmen kan föra med sig.

– Ett problem är att många hyresgäster blivit lata och slänger allt mellan himmel och jord i de kärl som finns uppställda, säger Jenny.

– Det har redan talats om att börja dumpa sopor utanför Stockholmshems kontor när det inte finns plats i kärlen, för att markera mot dem, fortsätter hon.

Stockholmshem säger sig känna till problemen med överfyllda sopkärl.

– Vi arbetar på att tömningsfrekvensen ska matcha mängden sopor, ibland har det varit överfullt kring helger och så ska det inte vara, säger Åsa Stenmark.

Enligt Bodab beror de överfyllda kärlen på att någon flyttat på dem, vilket ställer till det för sophämtarna.

– Är kärl flyttade är det svårt att hitta dem, säger han.

Förbryllad. "Vi har fått två plastvagnar och jag tycker att det funkar bra. Men alla lägger i den ena behållaren, och då blir den ena överfull medan den andra är tom. Det tycker jag är jättekonstigt", säger Kalle, 77, som bor på Horisontvägen. Foto: Sacharias Källdén

Vintriga sopor. Som i en Charles Dickens-dröm låter sig de dumpade sopsäckarna täckas av februarisnö. Foto: Sacharias Källdén

Nya målet: Ska suga igen den 15 mars

Enligt Stockholmshem ska sopsugen vara i gång igen den 15 mars, "under förutsättning att det inte kommer rikliga mängder med regn innan dess".

Det kommunala bostadsbolaget har två representanter i samfälligheten, vilket motsvarar drygt 40 procent av den.

Stockholmshem har kritiserats för att ha höjt hyrorna samtidigt som sopstrulet pågått. Bolagets förklaring är att hyrorna förhandlas varje år med hyresgästföreningen och gäller hela beståndet, inte specifikt det i Skarpnäck.

Visa merVisa mindre