Fortsatt strul med trasiga rulltrappor

Ett stort antal rulltrappor på Citybanans pendelstationer Stockholm City och Odenplan står fortfarande stilla efter haveriet tidigare i sommar. Och än dröjer det innan de kan tas i drift.

  • Publicerad 10:01, 21 aug 2018

Det var i juli som en rulltrappa i pendeltågsstationen Stockholm City havererade och fick SL att tillfälligt stänga stationen och dess grannstation Odenplan. Detta efter att de varit öppna i ett knappt år.

Stationerna är sedan en tid åter öppna för trafik men fortfarande står ett stort antal rulltrappor stilla i väntan på utredning och åtgärder. På Odenplan står 4 av 21 rulltrappor just nu stilla och på Stockholm City är siffran 17 av 44.

– Det vi gör just nu är att vi ser till att de som faktiskt går fungerar, där kontrollerar och underhåller vi rulltrappor och hissar nattetid. Utan att de fortsätter fungera så kan vi inte ha stationerna öppna, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För att få de rulltrappor som står still att komma igång återstår fortfarande en hel del arbete.

– Vi tittar på hur vi ska kunna starta de som står stilla. Dels måste vi hitta grundorsaken till haveriet där det pågår en oberoende utredning och sedan ska man hitta vilka delar som eventuellt behöver bytas, beställas och sedan installera dem på nytt, säger Christian Hoffmann.

Här öppnar station Stockholm City igen

SL hoppas att ha merparten av rulltrapporna i drift sent i september.

– Slutet av september eller en bit in i oktober är realistiskt. Eventuellt kommer vi kunna starta successivt tidigare än så men vi kan inte lova något och sprida falska förhoppningar, säger Christian Hoffman.

Lämmeltåg. Resenärerna på Stockholm City får fortsätta gå i stillastående rulltrappor ett tag till. Foto: Johann Bernövall