Alby moské ville att Moderaterna skulle bevilja ett bygglov för en ny moské i Alby i utbyte mot tusentals röster. Foto: Sara Ringström

Förundersökning mot Alby moské läggs ner

Alby moské begick inget brott när de erbjöd Moderaterna församlingsmedlemmars röster i kommunvalet utbyte mot ett bygglov för en moské. Det menar åklagaren vid Riksenheten för korruption som nu beslutat att lägga ner förundersökningarna mot moskén.

  • Publicerad 14:46, 18 sep 2018

Det var förrförra fredagen, bara två dagar innan valet, som tv-programmet Uppdrag Granskning avslöjade händelsen. Under ett möte moskén i Alby erbjöd företrädare för Alby moské Moderaterna i Botkyrka 3000 till 4000 röster från församlingens medlemmar - om de lovade att ge bygglov för en ny moské om de kom till makten efter valet.

Tre polisanmälningar har kommit in gällande händelsen efter programmet, men nu har chefsåklagare Alf Johansson på Riksenheten för korruption beslutat att lägga ner två av dem och inte inleda den tredje.

Enligt chefsåklagaren är det inte brottsligt det moskén har gjort.

– Det finns ingen anledning att misstänka brott. Jag anser att det ligger inom ramen för det acceptabla ur en straffrättslig synvinkel sett. De moraliska och politiska synpunkterna är det inte upp till mig att ta ställning till, säger han.

MP i Botkyrka: Vi är chockade och besvikna

Han menar att det ska ses som vilket annat fall som helst där en förening, politisk eller religös eller annan intresseorganisation försöker påverka politiker i sina intressen.

– Du kan till exempel jämföra med den lilla byskolan i Dalarna som bildar en förening för att få behålla den och säger till ett parti att "om ni lovar att behålla skolan så röstar vi på er". Nu gällde det bygget av en moské. Det här är del av det demokratiska system vi har, säger Alf Johansson.

Åklagaren har tittat på brottsrubriceringarna givande respektive tagande av muta, handel med inflytande och tagande av otillbörlig förmån vid röstning och otillbörligt verkande vid röstning.

I fallet med Alby moské handlade det om att imamen lovade att säga till församlingsmedlemmarna under fredagsbönen att de skulle rösta på Moderaterna i kommunvalet. Moderaterna sa nej till erbjudandet.

När hade det kunnat vara brottsligt?

– Om någon skulle ha förmått någon att rösta på ett sätt genom att hota dem till underkastelse så skulle frågan ha kommit i ett annat ljus, säger Alf Johansson.

Som underlag till sin bedömning har chefsåklagaren tittat på Uppdrag Gransknings tv-program.

– Jag har inget annat underlag för bedömningen än det som framkommit i Uppdrag granskning. Man kan inte gissa sig fram, om det inte finns grund för en förundersökning så ska man inte inleda en bara för att man hoppas att hitta något längre fram. Man kan inte göra det bara för att stilla sin nyfikenhet, säger Alf Johansson.

Men att man försöker köpslå om röster på det här sättet har upprört många.

– De tycker väl inte att det är lämpligt. Och det kan man tycka, men jag bedömer inte att det var straffbart. Och att det inte var lämpligt gjorde också att man har fått lämna sina poster, säger Alf Johansson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android