Fridegård. Håbo kommun vill lägga ner Jan Fridegårdspriset. Politkerna säger nej. Foto: Mostphotos

Förvaltning vill lägga ner Fridegårdspriset

En förvaltning på Håbo kommun vill lägga ner Jan Fridegårdspriset. Man menar att priset inte fått något genomslag. Men förslaget körs över av politikerna.

  • Publicerad 11:47, 14 nov 2017

Jan Fridegårdspriset är ett pris som instiftades av Håbo kommun 2005. Sedan dess har priset delats ut vartannat år till en person som "i Fridegårds anda arbetar inom litteraturens, filmens eller teaterns områden".

Men nu föreslår kommunstyrelsens förvaltning att Jan Fridegårdspriset ska läggas ned, eftersom man anser att priset inte fått det genomslag som kommunen hade hoppats på.

– Det är efter 12 år, trots bred marknadsföring och festliga prisceremonier, fortfarande ett okänt pris. Priset har inte fått något genomslag i varken media eller i kultur- och litteraturkretsar, inte heller lokalt i Håbo, skriver Kommunstyrelseförvaltningen i en tjänsteskrivelse.

Dessutom tycker förvaltningen att pengarna som läggs ned på priset vartannat år kan användas på ett bättre sätt.

Prissumman är på 100 000 kronor. Och kostnader för juryarbete, annonsering, kringarrangemang och uppföljning har landat på 75 000 kronor årligen.

– Största delen av allmänkulturens budget går till att genomföra priset vilket får konsekvenser för möjligheten att arbeta med kultur och arrangemang som ger livskvalité för de som bor och verkar i Håbo kommun, skriver Kommunstyrelseförvaltningen.

Istället vill förvaltningen använda pengarna till att uppmärksamma Jan Fridegårds författarskap på annat sätt.

Nu har Kommunstyrelsens arbetsutskott valt att köra över förvaltningens förslag om att lägga ner priset från och med 2018.

Jan Fridegårdspriset 2016 tilldelades Helene Rådberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet