FÖRVILDAD. Vildkaniner har grå-rödbrun färg som gör att de smälter in i sin omgivning. Hos tamkanin har människan avlat fram många färgvarianter som inte förekommer i naturen eftersom de gör kaninerna mycket mer synliga för rovdjur, säger Rasmus Hovmöller, biolog på Naturhistoriska riksmuseet. Foto: Mostphotos/Scarlett Szpryngiel

Förvildade kaniner intar Botkyrka

Har du också sett kaniner som skuttar runt i norra Botkyrka? Det är tamkaniner som släppts ut – och de förökar sig snabbt.

  • Publicerad 16:57, 9 aug 2019

Flera små svarta och bruna kaniner har setts slira över grässlätterna vid Tegelbruksvägen i Fittja och även i Alby har kaniner setts.

Det handlar om husdjur som förvildats, säger Rasmus Hovmöller som är biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

– Vildkanin finns i södra Sverige men när man ser det i Stockholmstrakten, då handlar det om tamkaniner som släppts ut, säger han.

Förökar sig snabbt

Och när de väl är fria blir de fort fler.

– De får mellan tre till sex kullar om året, med mellan tre och tolv ungar per kull. Alla överlever inte, men ganska många gör det, så det kan fort bli många, säger han.

Kaniner gillar att gräva och bor i hålor. Hittar de ett ställe att gräva på så kan de göra stora gångsystem under marken.

– Då påverkar de marken väldigt synligt, så att man ser att det är fullt med hål. Det kan bli väldigt mycket väldigt snabbt, säger han.

Förra året slog en kaninpest ut i stort sett hela kaninpopulationen i Stockholm. I Stockholms stad finns det knappt några förvildade kaniner kvar alls.

– Det kan finnas någon enstaka kvar på någon innergård eller park. Men vi har inte behövt göra några regelrätta avskjutningar på länge nu, sa Tommy Tuvunger, skadedjurssamordnare på trafikkontoret, till BotkyrkaDirekts systertidning KungholmenDirekt i början på juni.

Beskedet: Inga vilda kaniner kvar i Stockholm