Det före detta äldreboendet Vintertullen på Södermalm är numer genomgångsbostad för nyanlända. Foto: Maja Brand

Förvirring kring bostäder för nyanlända

Trots att Stockholm har en tvåårig maxgräns för sina hyreskontrakt till nyanlända kommer ingen att ställas på gatan när de två åren har passerat. Det slår staden nu fast efter att bosättningslagen plötsligt skapat förvirring kring kommunernas ansvar.

  • Publicerad 15:06, 2 mar 2018

För två år sen, den första mars 2016, trädde den så kallade bosättningslagen i kraft. Lagen innebär att alla kommuner ska kunna anvisas nyanlända personer med uppehållstillstånd och ansvara för att bland annat förse dessa med tak över huvudet.

Men lagen reglerar inte hur länge en kommun är ansvarig att se till att de nyanlända har någonstans att bo. Och nu, exakt två år efter att lagen trädde i kraft, står det klart att kommuner väljer att tolka den olika.

Lidingö stad tolkar det som att det bara är under den tvååriga etableringsfas, då de nyanlända får etableringsersättning från Migrationsverket, som kommunen behöver ansvara för deras boendesituation. Alla nyanlända som har fått ett hyreskontrakt i Lidingö efter att lagen trädde i kraft får därför behålla sitt kontrakt i max två år. Eftersom de två åren nu passerat för många står flera nyanlända i Lidingö stad nu snart utan en bostad, vilket bland annat SVT har rapporterat.

Sant och falskt om modulhusen för nyanlända

Även Stockholm stad har tidigare uppgett att de kontrakt som nyanlända får i så kallade genomgångsbostäder ska gälla i max två år. Men de två åren ska snarare ses som en målsättning, säger Anna Mölgård, stadens samordnare för bostäder för nyanlända.

Stockholm stad gör alltså inte samma tolkning av lagen som Lidingö.

– Jag skulle vilja säga att det inte är så enkelt som Lidingö gör det. Varken jag eller Stockholm stad kan se samma koppling mellan etableringsersättningen och bosättningslagen, säger hon.

Får se från fall till fall

Med andra ord: De nyanlända som har fått korttidskontrakt via Stockholms kommun kommer inte att sparkas ut på gatan efter att deras två år i etableringsfasen passerat.

– Det finns ingen tidsgräns satt enligt lagen så därför får man titta på varje situation individuellt. Men arbetet med att försöka få dem att komma vidare blir mer och mer intensivt ju längre de har bott, just för att man ska få de här personerna att hitta en bostad, säger Anna Mölgård och fortsätter:

– Vi arbetar med att ta fram en lägesbild över hur många som har kommit vidare i bostadsfrågan, för den överblicken har vi inte ännu.

Stockholm andas ut: boende ordnat åt alla nyanlända

Miljöpartiet i Lidingö, som sitter i opposition, har överklagat Lidingö kommuns beslut att säga upp hyreskontrakten till länsstyrelsen.

Så säger socialtjänsten

Även om en kommun skulle säga upp en nyanländs tillfälliga hyreskontrakt så har kommunen fortfarande ett ansvar. Detta gäller även efter att den tvååriga etableringstiden gått ut och personen inte längre får etableringsersättning. Om den nyanlända personen varken har jobb eller studerar kan den, som alla andra kommuninvånare bli aktuell för försörjningsstöd.

Socialtjänsten kan inte trolla fram bostäder åt personer som står utan tak över huvudet, men hjälper till med tillfälliga lösningar, gäller det barnfamiljer kan det till exempel röra sig om jourlägenheter, hotell, vandrarhem och andra lösningar.

Källa: Socialtjänsten, Stockholms stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nej – Midsommarfirandet är inte hotat

Falskt rykte rör upp känslor i Norra Ängby Enligt ett Facebook-inlägg från Norra Ängby Trädgårdsstadsförening såg det traditionsenliga midsommarfirandet i Björklunds Hage ut att vara hotat. Men så allvarligt är inte läget, menar Carola...torsdag 21/6 13:26

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42