Förvirring när Slussens t-baneentré stängdes

Den nya tillfälliga bussterminalen vid Slussen öppnade idag, och kommer att användas fram till 2023. Under första morgonrusningen uppstod en del förvirring kring var hållplatserna ligger och hur man kommer upp till tunnelbanan.

  • Publicerad 10:57, 2 maj 2018

"Jag ska till Sickla bro!"

"Hållplats G, fortsätt framåt"

"401:an?"

"F, som i Fredrik"

Nain Bhatti är kundvärd och hans gula jacka drar till sig resenärer från alla håll. Han och flera andra värdar fanns på plats under morgonen för att lotsa förvirrade resenärer rätt. De kommer även att stå vid nya bussterminalen under eftermiddagsrusningen när folk ska hem från jobbet. Under det två minuter långa samtal vi har med Nain har tio personer hunnit fråga honom om vilken hållplats deras buss står på.

– Jag är en informationstavla idag, alla undrar var deras bussar står, säger Nain.

Idag stängdes den gamla entrén mellan t-banan och busshållplatsen för Nacka- och Värmdöbussarna. Under natten asfalterades de sista delarna av terminalen, och ännu saknas en del skyltar och gatsten. Nu måste alla resenärer som ska med bussarna gå via en gång från Ryssgården nerför trapporna till den nya bussterminalen. Här får de trängas med resenärerna från Nacka och Värmdö som ska upp till torget eller ner i tunnelbanan, vilket har lett till en del frustration under morgonen.

Längre bort på terminalen står Catharina Ericsson och väntar på bussen. Hon tycker ändå att terminalen fungerar bra.

– Det verkar välorganiserat, så spontant tycker jag att det funkar, säger hon.

På andra sidan busshållplatserna släpps ankommande resenärer av. De får sedan gå ett halvt varv runt terminalen för att nå trapporna upp till torget. En som stannat för att titta på allt folk är Gojko Raca som pendlar från Gustavsberg till stan.

– Det är trångt med så många bussar, men man måste leva med det, säger Gojko.

Eva Rosman är kommunikationsansvarig för Slussenprojektet och står på plats för att dirigera ankommande bussresenärer upp för trapporna till tunnelbanan. Hon tycker att allt flyter på bra men att det ibland kan bli lite svårt med logistiken för busschaufförerna som måste backa ut från hållplatserna och snirkla sig förbi andra bussar.

Resenärer berättar också att det gick extra trögt för bussarna in mot Slussen idag, då det bildades långa bussköer på Stadsgårdsleden.

Trångt. Nu måste alla som ska till och från Nacka/Värmdöbussarna gå samma trånga väg. Foto: Eva Tonström

Gojko Raca pendlar från Gustavsberg och tycker att det är trångt vid den nya bussterminalen. Foto: Ella Söderberg

Catharina Ericsson tycker att den nya terminalen verkar välorganiserad. Foto: Ella Söderberg

Många resenärer frågar Nain Bhatti om vägen när den nya bussterminalen öppnade idag. Foto: Ella Söderberg

Hur fungerar nya lösningen?

  • Helt okej.
  • Dåligt.
  • Vet ej.