Fotboll i jul för att visa en annan bild av Rinkeby

Under parollen ”Rinkeby är ingen krigszon” anordnas en fotbollsturneringen i Ungdomens Hus under julhelgen. Bakom turneringen står föräldrar som tröttnat på bilden av Rinkeby som en farlig plats att vara på.

  • Publicerad 15:00, 20 dec 2017

" Vi kämpar för att våra barn och ungdomar ska ha det bra."

Chefsåklagare Lise Tamms uttalande, där hon liknade Rinkeby med en krigszon, har väckt starka känslor på flera håll. Bland annat bland Rinkebyborna. Som en reaktion mot uttalandet har nu föräldrar och idrottsklubbar i området gått samman för att anordna en julturnering under parollen "Rinkeby är ingen krigszon".

– Rinkeby är ingen krigszon, säger Aweis Abdulkadir, från OVE, Ortens verklighet, som också är med som arrangörer. Här finns en gemenskap, och när barnen har det bra, då mår föräldrarna bra.

Den 24 december inleds fotbollsturneringen, som föräldrarna anordnar tillsammans med fotbollslaget Atletico Rinkeby. Första matchen sätts igång klockan 15 på julafton och turneringen fortsätter i dagarna tre.

– Det blir alltid lite oroligt när skolorna stänger, säger Aweis Abdulkadir. Då hänger ungdomarna bara i centrum eller inne på plattan. Därför gör vi det här även i förebyggande syfte.

– Vi kämpar, säger Run Gulled, för att våra barn och ungdomar ska ha det bra. Och inte bara våra egna barn, utan alla barn är våra barn.

Mellan åtta till tio lag är anmälda, i olika åldrar, men det finns fortfarande tid att anmäla sig.

– Alla är välkomna, säger Abd Malek Osman. Vi ser gärna att tjejer också kommer och spelar. Kanske vill de spela basket istället? Ingen nekas att delta.

På julafton blir det julmiddag för alla, och kanske blir det fest även när finalen är spelad på annandagen. Helt spikat är inte programmet än, i föräldraföreningen råder febril aktivitet.

– Vi ska också ordna t-tröjor till dem som spelar, säger Abd Malek Osman. Och medaljer till dem som vinner. Kanske en pokal till bästa laget.

Allt är gratis och finansieras av insamlade pengar. Kommunen lånar ut lokalerna, föräldrarna gör jobbet helt ideellt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.