För samman. "Många säger att det är omöjligt att föra samman polisen och ungdomar på samma ställe. Men om vi visar att det går, då har vi brutit den tanken. Då har vi lyckats", säger Doa Mälik (i mitten), i UNGSK. Foto: Sara Ringström

Fotboll ska fixa relationen mellan ungdomar och vuxenvärlden

Hur ska förtroendet mellan ungdomar, polisen, jobbtorg och räddningstjänsten byggas upp i Skärholmen? Kanske kan fotboll vara en del av lösningen. Det tror Skärholmens ungdomsråd, UNGSK.

  • Publicerad 12:08, 17 nov 2016

Vi vill försöka integrera ungdomarna och polisen, skapa en bättre relation mellan dem. Få båda att ta del av föreläsningarna och tänka efter.

– Det enda vi får höra i andra medier är om hur dåligt det är i Vårberg. Att ungdomar kastar molotovs mot polisen. Men vi vill inte vara som alla andra och prata problem, vi vill fokusera på lösningen, säger Doa Mälik.

Hon bor i Vårberg, sitter i UNGSK:s styrelse och är initiativtagare till fotbollsturneringen "Nu blickar vi framåt", som går av stapeln den 26 och 27 november.

– Från början hade vi bara tänkt ha en föreläsning. Men hur många ungdomar skulle komma till det?, säger Doa Mälik.

Lösningen blir föreläsningar av bland annat ex-polisen Michael Lundh och föreningen Lägg ner ditt vapen, kombinerat med en stor fotbollsturnering där bland annat räddningstjänsten ställer upp med ett lag. Artister som Gee Dixon och Dani M uppträder i pausen och även Jobbtorgets ungdomskonsulenter och Skärholmens kommunpoliser kommer vara på plats.

Vill integrera

Målet är att skapa bättre relationer mellan 127:s ungdomar och vuxenvärlden, berättar Doa Mälik.

– På sätt och vis är vårt område tryggt. Men samtidigt inte. Varför står polisen i vårt centrum flera veckor i streck? Vi vill försöka integrera ungdomarna och polisen, skapa en bättre relation mellan dem. Få båda att ta del av föreläsningarna och tänka efter. Det kommer kanske inte lösa allt, men det är ett steg åt rätt håll.

När, var, vem?

När: 26-27 november.

Var: Skärholmshallen den 26 november, klockan 12-19. Bredängshallen den 27 november, klockan 12-17.

Artister: Dani M, Gee Dixon, Pato Pooh, Keya. Spoken word av Sara Nazari.

Talare: Mikael Lundh, Milad Mohammadi och Lägg ner ditt vapen.