NOMINERAD. Sonja Dousa, engagerad i Kista SC, är nominerad till ett pris för sitt sätt att förena fotboll med integration. Foto: Kerstin Gustafsson

Fotboll som en väg in i samhället

Sonja Dousa är en av de nominerade till stipendiet Guldhanden, som delas ut av stiftelsen Sverige United, för sitt arbete i Kista SC. – Jag tycker att fotbollen förenar, här möts människor från hela världen på ett naturligt sätt.

  • Publicerad 17:44, 3 feb 2018

"Fotbollen förenar, här möts människor från hela världen "

Sonja Dousa är ett välbekant ansikte i Järva och har varit aktiv i föreningslivet i många år. Hon blev ”fotbollsmorsa” när hennes son Benjamin började spela fotboll. När sonen lade av i tonåren, fortsatte hon. Sedan 2008 sitter hon i styrelsen för Kista SC och är ansvarig för lagledarna i klubben. Hon arbetar i Akalla by, som ansvarig för kaféet och samlingslokalen. Dessutom håller hon i kvinnoträffarna, språk-kaféet, läxläsningen och föräldragrupperna. Hon arbetar ständigt med människor från hela världen.

– Här möts vi, de kommer hit, kliver in och stöttar vår verksamhet. Vi blir som en enda stor familj, många har ju kommit hit utan sina föräldrar.

2015, när flyktingarna kom från krigets Syrien, förvandlade Sonja Dousa sin arbetsplats i Akalla by till transitboende för flyktingar.

– Inom loppet av två timmar hade människor i Järva hjälpt mig att få ihop täcken, madrasser, kuddar, mat, kläder och hygienartiklar innan den första bilen kom från centralstationen.

En mamma med två barn bodde till och med en längre tid hemma hos familjen Dousa. Men hon gör ingen stor sak av sin insats, utan säger bara:

– Det är roligt också, man får så mycket tillbaka.

Sonja Dousa är djurgårdare sedan barnsben, ”vet inte hur det kom sig, men vi blev det i alla fall”. Men idag går hon hellre på Kista SC:s matcher, än på Tele 2 arena.

– En bra match, med riktig kämpaanda, det är bra fotboll för mig.

Fotbollen är hennes verktyg, det blir ett sätt att mötas och en väg in i samhället.

– Fotbollen är jätteviktig, säger Sonja Dousa. Jag vet inte hur många olika nationaliteter vi har under samma flagg, men vi samarbetar. Det ser man inte så ofta ute i samhället.

Den 15 februari blir det gala på Operakällaren när Sverige United belönar dem inom fotbollsrörelsen som arbetar bäst med integration. Carolina Klüft är galans konferencier och den tidigare S-ledaren och statsministern Ingvar Carlsson, är den som överräcker stipendierna.

– Vi var inbjudna förra året och det var jättetrevligt, bra uppträdanden och god mat. Det ska bli kul.

Mer om Sverige United

Sverige United, en obunden stiftelse med inriktning på integration genom fotbollen, anordnar en gala i Stockholm den 15 februari där enskilda och föreningar från hela landet hedras för sina insatser för integration och mångfald. Tre stipendier delas ut, Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden, sammanlagt 100 000 kronor, till dem gjort fotbollsplanen till en mötesplats för ungdomar med olika bakgrund. Sonja Dousa är en av de elva nominerade.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.