Fest! Newroz glädjespridare Tai Yaegashi firar med spelare och supportrar efter slutsignalen. Foto: Tommy Fagerberg

Fotbollsgodis på hög nivå när FC Newroz gick upp i division 2

Sång, trummor och bengaler fyllde Sätra BP när 500 åskådare såg FC Newroz säkra sin plats i division 2 i lördags, som andra lag någonsin från 127.

  • Publicerad 11:30, 23 okt 2017

Bredängslaget FC Newroz blev i helgen klara för division 2 nästa säsong efter 4-1 mot IFK Åmål på Sätra bollplan. Matchen var den sista i den kvalgrupp med tre lag där båda lagen tidigare vunnit emot Enköpings SK. Åmål hade bättre målskillnad, så för dem hade det räckt med ett oavgjort resultat medan Newroz behövde vinna matchen för att avancera. 

Redan efter tre minuters spel visade hemmalagets Patrick Pupparo vägen och satte vackert 1-0 med en välplacerad bredsida. De flesta av de omkring 500 åskådarna som letat sig till Sätra BP jublade i solskenet. En bättre start på matchen kunde man knappast ha önskat.

Det dröjde sedan någon halvtimme innan Åmål kom igång och skapade några målchanser. Trots det hade Newroz kontroll på matchen och 1-0 stod sig till paus.

Segerrusiga Newroz-spelare firar efter matchen.

De blir så bortdribblade att de sent kommer glömma det.

En kvart in i den andra halvleken kom matchens riktiga delikatess. Forwarden Jean-Charles Okou vinner bollen på mittplan och kommer ensam mot mål mot en Åmålförsvarare och målvakten. De senare blir så bortdribblade att de sent kommer glömma det. Det slutar med att de båda krockar med varandra och hamnar som i en hög. Allt medan Okou placerar bollen i öppet mål. Fotbollsgodis på hög nivå. 2-0 och publiken blev givetvis helt salig. Nu kändes division 2 nära.

MEN den gamla devisen att ett lag aldrig är så sårbart som när det precis gjort mål blev tyvärr en omedelbar realitet för Bredängsgänget. Två minuter efter Jean-Charles drömmål reducerar Åmål och följer upp detta med sin bästa period i matchen. Närmare än ett par hörnor kommer man dock inte. Då bortalaget pressar på för en kvittering öppnas offensiva ytor för Newroz vilket man utnyttjar på bästa sätt. 3-1 görs av mittfältaren Serta Gemici fri med målvakten innan slutresultatet fastställs på övertid på frispark.

Bra fart. Matchens lirare Valentino Pidre i dribblingstagen.

Matchens lirare var den vänsterfotade högerforwarden Valentino Pidre. Den före detta Hammarbyspelaren ägde sin kant med slit och ackuratess. Denna dag var han på sitt absolut bästa fotbollshumör och visade upp sin smått enastående teknik och smartness. En starkt bidragande orsak till Newroz seger i denna kvalmatch. Bäst när det gäller, som Willi Railo en gång sade.

Bara en gång tidigare har en förening från 127-området spelat så högt upp i seriesystemet. Vårbergslaget Panellinios IF tog steget upp i division 2 säsongen 2008. Den gemensamme nämnaren för dessa två lag är tränaren Kaj Andersson.

– Jaha, då har man gjort det här också, fan vad skönt. Synd att vi släpper in kvitteringen på ett sådant skitmål. Det ger dem onödig energi, säger Kaj men spricker sedan upp i ett stort leende när han ser folkets jubel runt omkring sig. Mer hinner han inte säga innan spelare och fans lyfter upp honom i luften och hyllar honom med sång, trummor och bengaler.

Mittbacken Marcus Törnstrand:

– Så sjukt starkt. Bara ett år sedan vi spelade i fyran. Vi går rätt genom trean. Vi inte bara vinner. Vi lirar riktigt bra fotboll också.

Framgångsrecept. Tränaren Kaj Andersson förde Panellinios till div 2 2008. 2017 gör han samma sak med Newroz.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.