RASAR. Fruängens IF vill inte betala hyra för lokal i Fruängens skola. Nu vädjar de om hjälp. Foto: Fruängens IF/Jonna Claesson

Fotbollsklubb rasar mot Fruängens skola: "Har väckt den björn som sover”

I 25 år har Fruängens IF lånat lokaler på Fruängens skola helt gratis, något som strider mot lagen. När situationen nu uppdagats av skolans nya rektor tvingas föreningen slanta upp – eller vräkas.

  • Publicerad 17:31, 12 okt 2017

Sedan början av 90-talet har Fruängens IF tränat på bollplanen intill Fruängens skola. Under träningar och matcher har de haft tillgång till två av skolans lokaler, en för att förvara utrustning och en annan för att byta om och gå på toaletten.

I 25 år har de lånat lokalen gratis, enligt överenskommelse mellan föreningen och skolans före detta rektor.

– Nu har den nya rektorn på skolan fått reda på att vi använt lokalerna gratis och via utbildningsförvaltningen tagit reda på att vi måste betala hyra. Hon har helt enkelt väckt en björn som sover, säger Mats Liljekvist, sportchef på Fruängens IF.

"Ockerhyror"

Nu kräver utbildningsförvaltningen 30 000 i årshyra, en summa som idrottsföreningen inte var beredda på.

– De vill ha 600 kronor kvadratmetern för en skrubb som ingen har rört sedan 60-talet. Det är lika mycket pengar som de tar för en lokal i Fruängens centrum. Det är ockerhyror.

LÄS ÄVEN: Så många har portats från fotbollsmatcher i år

Åsa Härkegård på utbildningsförvaltningen säger att man gör löpande inventeringar för att se om skolor har externa hyresgäster utan avtal, vilket förvaltningen i så fall måste åtgärda.

– Enligt kommunallagen måste vi skriva ett avtal med våra hyresgäster och den här gången har vi utgått från den absolut lägsta summan. Det handlar inte om pengar utan om att reglera ansvaret vid olyckor och försäkringsfrågor. Men vi har en löpande dialog med föreningen och jag hoppas att vi kan komma överens om en lösning.

LÄS ÄVEN: Miljonsatsning ska kartlägga mikroplaster i Stockholm

"Går ut över barnen"

Men Mats Liljekvist är inte lika positiv.

– Det har inte ens gått att förhandla. Det här gör ju att vi får dra ner på annat. Vi försöker trycka på att det här kommer gå ut över barn som är fem till tio år gamla.

I ett inlägg på Facebook vädjar han nu till allmänheten.

”Är det någon som har kontakter och kan hjälpa oss? Vi har pratat med alla, bara kungen (Zlatan) och statsministern som inte fått brev.Vi behöver hjälp”.

LÄS ÄVEN:

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stor guide: Sommarkul i Söderort – helt gratis

Nyheter Massor av roliga tips för hela familjen Skejta, ta en badbuss, gör en tidsresa eller åk på utflykt. Det finns massor av sommarkul i Söderort som inte kostar en krona. Vi har samlat ett gäng tips – det är bara att välja och vraka.torsdag 21/6 11:57

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48