Flyttar. Karlbergs BK tvingas flytta till Fredhällsparken, där det inte kommer byggas något omklädningsrum, när Stadshagen IP blir byggarbetsplats. "Vi brukar inte använda omklädningsrummen. Så det blir nog ingen skillnad. Men den här planen är bra för den är stor så många får plats att spela samtidigt", säger Balif Darbo i förgrunden. Bakom honom Sixten Appell, till vänster, och Simon Rosell i mitten. Foto: Sacharias Källdén

Fotbollsklubb rasar mot stadens flyttplan

Osäkerhet kring ersättningsplanen, inga omklädningsrum och klubbhus. Karlbergs BK riktar skarp kritik mot staden och oroas över framtiden när Stadshagens IP ska stängas och renoveras.

  • Publicerad 16:45, 14 jun 2018

Förtätningen av Stadshagen med 1 800 bostäder är också en start på en flyttkarusell för idrottsklubbarna på Stadshagens IP – som delvis ska bebyggas.

Bland klubbarna är oron stor kring hur deras verksamheter ska fungera under de cirka tre år idrottsplatsen stängs – men även över vad som ska hända när allt är klart.

Karlbergs BK, med 1 100 medlemmar, är inte imponerade av stadens hantering så här långt. Pelle Brädefors, klubbchef, beskriver situationen som "turbulent".

Idag har klubben kansli, klubbhus, förråd och fasta omklädningsrum på Stadshagens IP. Enligt Pelle Brädefors kommer det att ryka när nya idrottsplatsen öppnar. Ett oerhört hårt slag mot klubben som menar att såna faciliteter är extremt viktiga för att de inte ska ”implodera” som klubb.

– Under sju år har vi byggt upp vår verksamhet vid Stadshagen men nu vräker de i princip vår klubb igen och ​meddelar oss att vi inte får flytta tillbaka till Krillan samt att vi förlorar möjligheten till fasta omklädningsrum.​ ​Vi​ kan inte bedriva en verksamhet från en liten skrubb. Det är ​ju galenskap och ett bevis på att styrande har absolut noll förståelse för hur man bedriver idrottslig verksamhet, säger Pelle Brädefors.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En annan faktor är osäkerheten kring den tänkta ersättningsplanen i Fredhällsparken som dragit ut på tiden. Nu har staden meddelat att det inte blir några omklädningsrum där. "En katastrof" som gör planen obrukbar som matchplan, enligt Pelle Brädefors.

– Det blir klart försämrade förutsättningar för oss och för alla andra, säger han.

Klubben kräver nu att staden viker Kristinebergs IP för barn- och ungdomsföreningar från Kungsholmen och att politikerna förnyar löftet om att inget får byggas på Stadshagen innan en ersättningsplan står klar.

Enligt Maria Klavdianou Lundell, planerare på Idrottsförvaltningen, har inget spikats kring framtida lokaler på Stadshagens IP efter ombyggnaden. Men att det inte blir som idag står klart, eftersom den upprustade idrottsplatsen kommer få en större byggnad som även ska innehålla läktare.

– I den ser vi en del utrymmen som kan fungera som föreningslokaler men vi vet inte i nuläget vilka det kan bli på Stadshagens IP, bland annat på grund av att vi väntar på klubbarnas önskemål innan det pusslet kan läggas. Vi hoppas hitta bra lösningar som ska fungera, säger Maria Klavdianou Lundell.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När det gäller omklädningsrum vid den tänkta planen i Fredhällsparken kommer de som har behov av det hänvisas till Krillan eller Stadshagens IP.

Kan ni förstå den oro som finns hos klubbarna kring framtiden?

– Så är det väl alltid när något ska förändras, det har vi förståelse för. Men vi jobbar för att hitta så bra fungerande lösningar som möjligt för alla klubbar och allmänheten, säger säger Maria Klavdianou Lundell.

Planen för planerna

Stadshagens IP. Byggs om. En 11-spelsplan försvinner. En ny byggnad med läktare byggs. Start 2022. Klart 2025.

Kristinebergs IP. Rustas och får konstgräs. Läktaren är kulturminnesskyddad och kan inte byggas ut enligt idrottsförvaltningen. Omklädningsrum, tillgänglighetsanpassning och toaletter ska prioriteras. Om möjligt kan mindre materialförråd tillskapas. Start 2019. Klart: 2021.

Fredhällsplanen: Ny 11-spelsplan. Toalett och mindre förråd, ej omklädningsrum. Detaljplansarbetet har dragit ut på tiden. Start: 2019. Klart 2020.