Arkivbild. Norrtulls SK:s pojkar födda 2006 tränar i Rödabergsskolans idrottshall. Foto: Sacharias Källdén

Fotbollsklubb ska ockupera plan i innerstan

På tisdag tänker Norrtulls SK ockupera fotbollsplanen vid Norra real. Orsaken är att skolan tilldelats träningstider som klubben vill ha. "Staden stänger ute över 300 idrottande barn från sin fotbollsträning", säger ordförande Martin Carlon.

  • Publicerad 10:24, 17 aug 2018

Vi har flera gånger tidigare skrivit om planbristen på Norrmalm och tidigare i år gick Norrtulls SK ut och slog larm om att stadsdelen har lägst andel fotbollsspelande unga.

I våras stängdes fotbollsplanen på Johannes skolas skolgård eftersom man skulle bygga ett tillfälligt idrottstält där för att eleverna från Johannes och Rödabergsskolan ska kunna ha idrott medan respektive skola renoveras.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under senvåren har Norrtulls SK haft träningstiderna 16-17.30 på bollplanen vid Norra real. Men så blir det inte i höst. Då ska skolan ha de tiderna.

– Det utestänger över 300 barn under tio år från sin fotbollsträning. Vi blev erbjudna en kompromiss där vi skulle få ha planen de tiderna dagar när man vet att inte skolan behöver den. Men vi är inte beredda att kompromissa mer. Vi har gjort det så mycket, så många gånger. Och ger man dem lillfingret..., säger Martin Carlon, ordförande i Norrtulls SK.

Ruben, 10: "Var ska jag spela fotboll?"

Kompromissen klubben erbjöds var 4,5 timmar i veckan i stället för 7.

– Normalt sett brukar vi kunna hyra ut planer efter skoldagens slut men i det här fallet behövdes tiderna till undervisning. Vi tycker att skolan har kommit med en konstruktiv lösning men klubben har sagt nej, säger Peter Alström, idrottsstrateg på idrottsförvaltningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På tisdag, 21/8, klockan 16 planerar Norrtulls SK att ockupera planen vid Norra real tillsammans med ett antal föräldrar med barn i klubben. Kraven de ställer på Stockholms stad är att man "omgående bygger en ersättningsplan för Johannes BP på Norrmalm" och att man "omgående planerar för en 11-spelsplan på Norrmalm". Dessutom kräver klubben att man inleder en demokratisk dialog och process för att säkerställa hur barnens behov och rättigheter ska tillgodoses framöver.

Många vill spela. Det är ont om planer i Vasastan och många vill spela på den vid Norra real. Foto: Mimmi Epstein