Krullgräs istället för granulat. Ett miljövänligt alternativ har medfört problem för fotbollslagen på Helenelunds IP. Foto: Anton Kyhlbäck

Fotbollsklubbar väljer bort Helenelunds IP

Konstgräset på Helenelunds IP är för halt. Nu möts kommunen, fotbollsklubben och leverantören för att diskutera framtiden för planen som kostade fem miljoner att anlägga.

  • Publicerad 14:08, 5 apr 2019

Vi känner inte riktigt igen produkten som vi har beställt.

Fotbollslag i Sollentuna väljer att inte spela på Helenelunds IP.

Det är för halt och orsakar för mycket skador.

En tränare skriver på sociala medier: "Vi har spelat matcher där motståndare burits av plan med halkskador, haft egna träningar där våra spelare fått allvarliga halkskador och träningar där ingen vill ta en löpning för de är rädda att göra illa sig."

På fredagen möttes Sollentuna FK, leverantören Nordic Arena och kommunen för att diskutera framtiden för konstgräsplanen som anlades i augusti. Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger att de känner till problemet.

– Vi vill så klart att det här ska fungera för våra fotbollsklubbar. Är det fel på mattan så måste det åtgärdas. Vi litar på att våra tjänstemän sköter det här med klubbarna, säger han.

Helenelunds IP först i Sverige

I höstas anlade Sollentuna kommun den nya konstgräsplanen. Konstgräset är ett mer miljövänligt alternativ till "vanligt" konstgräs, utan substitutet granulat som ofta sprids vidare utanför planen i kläder och skor. Det nya underlaget räknas till ett av de modernaste i världen.

Idrottsplanen vid Helenelunds - HIP i folkmun - består av två delar. En större plan och en mindre, vars tidigare konstgräs med granulat byttes ut till en annan variant, kallad krullgräs, som helrenoverades för ungefär fem miljoner kronor.

Uppemot 4 000 ungdomar använder planen varje vecka.

Mikael Thorstensson, klubbchef på Sollentuna FK, bekräftar att planen ger upplevda problem.

– Den har upplevts som hal från början egentligen. Fotbollslagen har kommit med feedback som vi har framfört till kommunen som har först vidare till leverantören.  Kommunen vet att detta måste lösas, och alla vill att det ska bli bättre, säger han.

Hur påverkar det här er?

– Det är en av våra mest använda planer. Den är fullbokad från halv fem till sen kväll varje dag. Det spelas matcher varje dag under säsongen och är en av våra viktigaste anläggningar. Vi behöver så många planer tillgängliga som möjligt, så klart, säger han.

Magnus Jansson, idrottschef på Sollentuna kommun, säger att de har träffat leverantören flera gånger och tagit upp problemet.

– Vi behöver titta på vad det här beror på. Vi känner inte riktigt igen produkten som vi har beställt, säger han.

Vad säger leverantören om det?

– Vi har ett bra samarbete med leverantören om att hitta en lösning, så att vi har den funktionen på planen som var beställd. I början har de sagt att planen behöver 500 000 driftstimmar, borstas och driftas innan full funktion erhålls. Men nu är vi där någonstans, så den synpunkten kvarstår.

Helenelunds IP är den enda planen i Sollentuna med det nya konstgräset.

Andra idrottsplaner har konstgräs med granulat.

Är man orolig över att man ska behöva byta igen?

– Vi har inte funderat på det än. Vi hoppas att vi tillsammans med leverantör kan hitta en lösning så att vi får den funktion i planen som är godkänd. Sedan får vi ta det utifrån det.

Den totala kostnaden för den nya planen uppgick till fem miljoner kronor. Foto: Anton Kyhlbäck

Ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Magnus Ramstrand (KD), säger att de känner till problemet. Foto: Pauline Cederblad

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här kan du bada med din hund

Nyheter Sex olika badplatser i Sollentuna Generellt går det bra att bada med hunden på badplatserna i Sollentuna – med ett par undantag – förutsatt att den är kopplad och att ägaren följer så kallad god sed.måndag 24/6 11:30

Stigenberg utesluts ur SD

Nyheter Kommunföreningens ordförande får gå Partitoppen utesluter Sverigedemokraternas gruppledare i Sollentuna.måndag 24/6 11:20

Nya SL-försöken för kyla i sommar

Nyheter Värmebölja. ✓ Knapptrick ✓ Nya AC-bussar – osäkert med svalka på ersättningsbussarna Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.måndag 24/6 8:09
Stockholm Direkt