I Göteborg har tyska maskiner använts för att flytta träd på ett liknande sätt som staden nu vill göra i Fredhällsparken. Foto: Gabriel Tjulander

Fotbollsplanen blir rekorddyr – träd måste flyttas med tyska supermaskiner

Fotbollsplanen i Fredhällsparken blir rejält mycket dyrare. Den stora anledningen: Staden måste rädda de hotade träden.

  • Publicerad 16:10, 16 feb 2017

Som Vårt Kungsholmen tidigare rapporterat beräknas kostnaden för fotbollsplanen som ska byggas i Fredhällsparken bli hela 44 miljoner, drygt 20 miljoner kronor dyrare än först beräknat.

Nu kan vi berätta om den största anledningen: En räddningsaktion av 200 år gamla träd.

Totalt handlar det om fyra ståtliga ekar och en ask i Fredhällsparken som staden helt enkelt vill flytta på och plantera om i parken, för att bereda plats för 11-mannaplanen.

Enligt stadsbyggnadskontoret rör det sig om ett mångmiljonbelopp, alltså en stor del av kostnadsökningen, som trädflytten kommer att kosta.

Nya fotbollsplanen i Fredhällsparken blir dubbelt så dyr

En bidragande orsak, kritiken från närboende och bland annat Kungsholmens stadsdelsförvaltning och Skönhetsrådet då de första planerna var att fälla träden.

– Visst har man tagit till sig av det. Det går att argumentera för att 200 år gamla träd är värda att räddas. Inom min bransch kallar man det för "grönkompensation", säger Thomas Jansson, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

Så hur ska det gå till? Med hjälp av tyska supermaskiner. De ska importeras från Tyskland och kan skära ut rötterna utan att döda trädet enligt en trädutredning som en entreprenör gjort på uppdrag av staden. Träden ska sedan placeras på nya platser i parken och under tre år måste de skötas om. Men det är ingen garanti att de överlever. Liknande trädflyttar har bland annat gjorts i Göteborg.

Just nu undersöker exploateringskontoret och stadsbyggnadskontoret exakt hur man kan placera om träden. Detaljerna kommer presenteras när detaljplanen ska ut på samråd i vår.

– Det är en relativt oprövad metod där man flyttar stora träd med rötterna och sedan återplanterar dem, säger Thomas Jansson.

SE FILMEN NÄR TRÄD LYFTS UPP MED RÖTTERNA FÖR ATT RÄDDAS

I Göteborg har tyska maskiner använts för att flytta träd på ett liknande sätt som staden nu vill göra i Fredhällsparken. Foto: Gabriel Tjulander / Per Brandt

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.