RUNBY IF. Mimmi och Ronja spelar båda i Runby IF och ser fram emot att få en renoverad plan. Foto: Charlotte Arwedsson

Fotbollsupproret som gav resultat

Det började som "Fotbollsupproret" och kan sluta med en större konstgräsplan. För den lilla klubben Runby IF lönade det sig att protestera mot planens dåliga skick.

  • Publicerad 16:57, 12 apr 2019

Vi känner oss lite bortglömda här i Runby.

Upprivna sidolinjer, avskavt underlag, hål och ojämnheter som är lätta att snubbla på. Konstgräset på fotbollsklubben Runby IF:s 7-mannaplan är i ett bedrövligt skick och något akut behöver göras.

– Det började förra året när en av domarna inte ville blåsa i gång en match på grund av skaderisken. Det var en F-08-match, säger Jesper Öberg i Runby IF:s styrelse.

Skadegörelse runt planen

Han berättar att det även varit en hel del skadegörelse runt planen. Alla började reagera, inklusive Runby skola som mailade kommunen.

– Vi var oroliga att vi inte skulle kunna spela några matcher när serien drar i gång nu i april, säger Jesper Öberg.

Styrelsen för Runby IF skrev till kommunen, "Fotbollsupproret i Runby", där de påtalade hur illa det var med planen. Av kommunen fick de då snabbt ett positivt besked om att planen skulle läggas om.

– Men då tänkte vi att om man ändå ska lägga nytt konstgräs på 7-mannaplanen vore det toppen om planen kunde utökas till en liten eller stor 9-manna, så att de större barnen kan fortsätta spela här, säger Jesper Öberg.

Konstgräset ska bytas

Andrea Möllerberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, bekräftar att konstgräset ska bytas och även att man tittar på om planen kan byggas om till en större plan.

– Eftersom vi ändå kommer att behöva gräva på planen under säsong valde jag att tillsätta en utredning om att göra en mer långsiktig lösning så att fotbollsspelande barn kan vara kvar i sitt närområde längre och spela matcher, säger hon.

Enligt Andrea Möllerberg ska ett besked komma nästa vecka.

Under den tid planen renoveras eller byggs ut får Runby IF spela sina matcher i Vilunda och Bollstanäs när serien drar i gång i slutet av april.

Större plan ger större möjligheter

– Vi har ju bara en fotbollsplan på den här sidan järnvägen. Området är fullt med barn som gärna lirar spontanfotboll. En större plan ger större möjligheter för alla, säger Jesper Öberg som tycker att det gamla gräset kan läggas på några av ytorna i Runby.

Bergaplan vid förskolan Skogsdungen byggdes bort och han betonar att Runby växer.

– Bara i Eds Allé byggs massor och många barnfamiljer flyttar in.

"Vi har känt oss bortglömda"

Jesper Öberg och Runby IF:s styrelse tycker det känns bra att politikerna lyssnat på dem och nu agerar.

– Vi har känt oss lite bortglömda på den här sidan järnvägen. Det viktiga nu är att vi får till en bra plan, inte bara för klubben utan för hela Runby. Han fortsätter:

– Jag vill passa på att tacka alla Runbybor för det stora engagemanget med upproret.

Runby IF

Fotbollsklubb i Upplands Väsby.
Elva lag i åldrarna 6-12 år, sammanlagt cirka 250 aktiva spelare, både flickor och pojkar.
Hemmaplan: Konstgräsplanen vid Runby skola, där man även har sitt klubbhus.
Adress: Lövstavägen 1.
Slogan: "Den lilla klubben med det stora hjärtat".

Stockholm får inte vinter-OS 2026

Nyheter Besked från IOK Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.måndag 24/6 18:08
Stockholm Direkt