Annedals autobahn? Nu ska trafikkontoret utreda hur man ska få bilarna att sänka tempot i gångfartsområdet. Foto: Ellinor Prawitz

Fotgängarnas paradis har förvandlats till "Annedals autobahn"

På delar av Pippi Långstrumps gata ska bilar köra på de gåendes villkor. Men enligt Annedalsbor kryssar bilister fram mellan fotgängarna – i alldeles för hög hastighet. Nu ska trafikkontoret se över gatan som fått smeknamnet "Annedals autobahn".

  • Publicerad 11:35, 16 sep 2016

Folk kör lika fort där som på en vanlig bilväg. Det ligger ju hus på båda sidor med öppna gårdar så det springer mycket barn där. Det kommer ju ske en olycka, det har varit nära några gånger.

Delar av Pippi Långstrumps gata i Annedal är ett så kallat gångfartsområde, här får bilister köra, men endast i gångfart. Så ser det inte ut idag, menar Oskar Bergström som gett gatan smeknamnet "Annedals autobahn".

– Gatan används som genomfartsled. Folk kör lika fort där som på en vanlig bilväg. Det ligger ju hus på båda sidor med öppna gårdar så det springer mycket barn där. Det kommer ju ske en olycka, det har varit nära några gånger, säger han.

Han har själv varit i kontakt med trafikkontoret för att få till någon form av fart- eller väghinder.

– Men det känns som att de inte gör något förrän något händer, säger han.

"Kör som galningar"

Även på pizzerian Annedals krog som ligger på Pippi Långstrumps gata tycker man att trafiken är ett problem.

– Jag jobbar här så jag ser det varje dag, de kör som galningar. Häromdagen var det en kille som gick och sa till en bilist och då blev det lite tjafs, säger en i personalen.

Annedalsbon Jean Lingos tycker också att trafiken är ett problem och berättar om en granne som tröttnade på trafiken och en gång ställde ut stolar och ett bord från pizzerian för att blockera bilister från vägen.

– Men det var lite mer med glimten i ögat, för att statuera ett exempel, säger han.

Blir inga vägbommar

Efter att boende hört av sig är nu trafikkontoret igång med att utreda hur gatan kan bli bättre. Enligt deras mätningar kör folk i hastigheter om 25 kilometer i timmen, men några vägbommar blir det inte, gatan måste hållas öppen för bland annat sophämtning och leverans. Istället ska andra åtgärder till för att sänka tempot.

– Det kan handla om hur man utformar gatan i form av möblering, det kan vara allt från bänkar till växtlighet så att man kanske får köra i en mer svängande rörelse, säger Elenore Bjelke, trafikplanerare på trafikkontoret.

Målsättningen är gatan ska vara åtgärdad till nästa vår.