Tomt. Såhär såg det ut i mitten av mars i hörnet Storkyrkobrinken/Västerlånggatan. Foto: Sacharias Källdén

Fototävling i coronaöde Gamla stan

Tomma gator, uteserveringar utan turister och tysta kvällar. Gamla stan är sig inte likt. Nu ordnas en fototävling som är öppen för alla. Temat är sommaren 2020 i Gamla stan.

  • Publicerad 14:08, 29 jun 2020

Det har varit tyst och tomt i Gamla stans gränder den här våren i spåren av coronapandemin. Några turister har letat sig till stadsdelen men inte mycket är sig likt. Hur sommaren blir återstår att se och nu ordnar StockholmDirekt, Samfundet S:t Erik och organisationen "Hållbart & Lustfyllt Gamla stan" en fototävling där alla uppmuntras att delta.

Bilderna ska vara nytagna i Gamla stan och tävlingen pågår till och med den 31 juli. Första pris är 5000 kronor, andra pris 3000 kronor och tredje pris 2000 kronor.

– Tävlingen kom till som en idé för att locka folk till Gamla stan nu under coronakrisen, säger Elisabeth Ljunggren som är med i Hållbart & Lustfyllt Gamla stan, en förening som bildades 2018 kring ett köksbord på Kindstugatan och består av engagerade boende.

– Vi vill stötta företagarna här och samtidigt göra något roligt. Det är vår kultur- och evenemangsgrupp som har arbetat med projektet, säger Elisabeth Ljunggren.

Alla får vara med i fototävlingen och det går bra att ta bilder med sin mobiltelefon. Motivet bestämmer fotografen, så länge bilden tas i Gamla stan.

– Vi har valt att ha det väldigt öppet och vill ha folks olika bilder av Gamla stan, säger Elisabeth Ljunggren.

Hon märker själv av att stadsdelen har tömts på folk under våren och försommaren.

– Det är väldigt tyst på kvällarna. Ibland när jag promenerar med min dotter stannar vi upp och ser ett hus eller detaljer som vi inte tänkt på tidigare.

Flanörer. 1953 tog fotografen Lennart af Petersens det här fotografiet på Västerlånggatan. Foto: Lennart Af Petersens/Stockholmskällan

Elisabeth Ljunggren är med i den ideella organisationen "Hållbart & Lustfyllt Gamla stan". Foto: Erik Klarén

Så går det till

Fototävlingen arrangeras av Samfundet S:t Erik, organisationen Hållbart & Lustfyllt Gamla stan och StockholmDirekt. Prispengarna kommer från Samfundet S:t Erik. Första pris är 5000 kronor, andra pris 3000 kronor och tredje pris 2000 kronor.

Tävlingen pågår från nu och fram till och med den 31 juli 2020. Resultatet publiceras i augusti. Högst tre bilder per deltagare på sammanlagt 25 MB.

Bilderna ska vara nytagna i Gamla stan och mejlas till foto@gamlastanisamverkan.se med ditt namn och dina kontaktuppgifter. Skicka gärna med en kort beskrivning varför du valt att fotografera just ditt motiv.

Bilderna kan även skickas med post till Direktpress, Box 5290, 102 46 Stockholm. Märk kuvertet "Fototävling i Gamla stan".

Visa merVisa mindre

Regler

Juryn, bestående av representanter för arrangörerna, utser de tre vinnarbilderna. Juryns beslut kan inte överklagas. Arrangörerna förbehåller sig rätten att publicera insända bilder i sina kanaler utan ersättning i samband med tävlingen och till och med oktober 2020.

Stadsmuseet deltar genom att granska det inkomna materialet och kommer eventuellt att förvärva ett urval fotografier enligt Stadsmuseets riktlinjer för insamling. Samfundet S:t Erik förbehåller sig rätten att utan ersättning publicera de premierade bilderna i sin kommande årsbok.

Visa merVisa mindre