KONSERT. Kanske kommer sommarjobbande ungdomar sätta upp konserter i det här huset till sommaren? Foto: StockholmDirekt

FP vill göra konst till sommarjobb

Folkpartiet vill att staden inför kulturella sommarjobb för Stockholms ungdomar – i alla fall för den som redan är elev i Kulturskolan.

  • Publicerad 14:04, 17 feb 2015

I eftermiddag lämnar Folkpartiet in en skrivelse om kulturella sommarjobb på kulturnämndens möte. Sommarjobben, som ska har kulturella och konstnärliga inslag, kan bli verklighet redan till sommaren, hoppas Rasmus Jonlund (FP), vice ordförande i Kulturnämnden.

– Det här är ett glatt förslag som borde få ett glatt bemötande. Praktiskt är det genomförbart, det har städer som exempelvis Uppsala visat. Det är också ett förslag som ingen borde kunna ha något emot, säger han.

Hoppas på 100 jobb

I dag finns det 35 jobb via kulturförvaltningen, men Jonlund hoppas att de ska kunna bli 100.

– Det vore rimligt, tycker jag. Det handlar ju om några veckor under två perioder. De 35 som finns i dag har dock inte några konstnärligt, kulturella inslag. Det handlar mer om att hugga i under olika evenemang eller administrativa jobb.

För att kunna söka de kulturella sommarjobben måste man vara elev på Kulturskolan, en skola som är avgiftsbelagd. Det är något som Jonlund vill titta vidare på.

– Det är inte hugget i sten. Det är mest för att det ska vara lätt att komma igång snabbt och för att ha en utgångspunkt för att hitta de som har intresse och fallenhet för det kulturella och konstnärliga. Men vi vill se över hur man kan underlätta för fler elever att delta, det finns redan i dag möjlighet till reducerad avgift på Kulturskolan, säger han.

Stans roligaste sommarjobb

Han vill se att sommarjobbarna får sätta upp teaterpjäser och musikstycken eller gör konstinstallationer.

– Det kan handla om att man ger en konsert i foajén på Liljevalchs eller på Kulturhuset. Landstinget har ju redan finansierat sommarjobb på Stockholms konserthus, med just konserter i foajéerna, säger han.

– Det här skulle kunna bli Stockholms roligaste sommarjobb.