Frågor om ditt kvarter i nytt brädspel

Ett nytt sällskapsspel om Stockholm har kommit ut på marknaden. För första gången finns Söderort med som en av stadens fem stadsdelar.

  • Publicerad 08:00, 23 nov 2013

Stockholmsspelet lanserades 2006 och blev snabbt en succé som ofta plockades fram när det vankades spelkvällar i 08-området. Nu har uppföljaren kommit. Och den här gången är innerstadsfixeringen inte lika hög. Söderort är rikligt representerat i spelets totalt 1 500 frågor.

– Begreppet ”innanför tullarna” är en trött definition av vad Stockholms kärna består av. I takt med att stadens befolkning ökat har stadskärnan växt och Söderort har kommit in i finrummet, säger Alexander Kandiloros som tillsammans med Erik Möller skapat spelet ”Hufvudstaden”.

Alexander är själv uppväxt i Skarpnäck så för honom var det naturligt att inte bara fokusera på innerstan när spelet gjordes. Erik har tidigare gjort ett quiz om Göteborg och Alexander har gjort ett om populärkultur. Av en slump träffades de och började prata om hur de tillsammans kunde ge ”kärlek och värdighet till den svenska spelmarknaden”. De enades om att ett nytt ambitiöst spel och huvudstaden var rätt väg att gå. Särskilt eftersom föregångaren Stockholmsspelet inte längre säljs.

– Vi hade en romantiserad bild över hur det var att göra ett spel tillsammans. Vi satt på kaféer och spånade fram roliga och intressanta frågor, säger Alexander.

Konstant googlande

Ganska snabbt insåg de dock att deras kunskaper om Stockholm inte skulle räcka långt. Under det senaste halvåret ersattes i stället de trevliga kaféstunderna mot konstant googlande, tusentals slagningar på Wikipedia och timmar av läsande i Stockholmskällan. Till slut var
1 500 frågor nedskrivna.

– Vi är något partiska, men det här kan mycket väl vara det mest ambitiösa sällskapsspelet i Sveriges historia, säger Alexander.

– Sedan några veckor har spelet gått att köpa på en rad platser i stan. Bland annat har Stockholms stadsmuseum, Fotografiska, NK och Akademibokhandeln köpt in ”Hufvudstaden”.

– Det känns hur kul som helst att de här tunga pjäserna gillar spelet och väljer att sälja det vidare. För oss är det en riktigt bra feedback, nu väntar vi bara på reaktioner från personer som har spelat.

Vad är det bästa med att ha gjort ett spel om Stockholm?

– Att vi själva har lärt oss otroligt mycket. Vi ser Stockholm med helt andra ögon
i dag. Det är en fantastisk stad med en otrolig historia.

Fakta

Hufvudstaden

Skapat av: Alexander Kandiloros och Erik Möller.

Frågor: 1 500 frågor fördelat på allt mellan blodbad och surdegshotell.

Antal spelare: 2-6.

Speltid: 60-75 minuter.

Tävla! Tre rätt och spelet kan bli ditt

Hur lång var 2012 den genomsnittliga tiden i bostadskön för att få en hyreslägenhet i Liljeholmen, avrundat till hela år?
A.5 år. B.10 år. C.15 år. D.1 år.

Vilket geometriskt namn har sjön vid Liljeholmen?
A. Rombviken. B. Pentagon. C. Tangenssjön. D. Trekanten.

Efter vad har nästan alla gator i Årsta namngivits?

A. Prinsessor. B. Läkare. C. Nobelpristagare i fysik. D. Vattendrag.

 Svara senast onsdag 27 november. Mejla ditt svar till tla@direktpress.se och skriv ”Hufvudstaden” i rubrikraden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43