Ska det kosta att konfirmera sig i Svenska kyrkan? Det är en av skiljefrågorna i kyrkovalet. Foto: Sacharias Källdén

Frågorna som avgör valet i Järfälla

Ska det kosta att konfirmera sig i Svenska kyrkan? Det är den stora frågan för Järfällas sittande kyrkopolitiker inför valet.

  • Publicerad 17:14, 6 sep 2017

Kyrkovalet närmar sig med stormsteg. I Järfälla är en av de stora skiljefrågorna om det ska kosta en slant att konfirmera sig eller inte.

Ja, tycker Borgerligt alternativ som i nuläget styr kyrkofullmäktige tillsammans med POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan). Nej, menar Socialdemokraterna.

– Kyrkans verksamhet för barn och ungdomar ska vara avgiftsfri. Vi tror att man kan få fler att konfirmera sig om man väljer att inte ta ut avgifterna, säger Eva Dazley (S), Socialdemokraternas första namn i kyrkovalet.

"Riskerar att inte delta"

Björn Falkeblad, ordförande i Borgerligt alternativ och ålderspresident i kyrkofullmäktige, menar dock att en avgift behövs.

– Det är ett engagemang och åtagande som församlingen gör, så skulle det vara helt gratis finns det en risk att man anmäler sig och sedan inte deltar, säger han.

Själva undervisningen är kostnadsfri, det är aktiviteterna omkring konfirmation som man idag tar ut en avgift för. Vissa konfirmander åker på en helgs övernattning på hemmaplan, andra, dyrare resor går utomlands.

– Däremot är det väldigt viktigt att alla möjligheter finns om man saknar medel att delta. Då kan man söka det inom kyrkliga fonder, säger Björn Falkeblad.

Det tror inte Eva Dazley fungerar.

– Fonderna gör att ungdomar ska be sina föräldrar att söka pengar till konfirmationslägret, det tror jag få 13-åringar gör, säger hon.

Hur ska resorna bekostas istället?

– Kyrkoherden får lägga en budget för att kunna ta med alla konfirmander som vill åka.

Begravningsbyrå

Ytterligare en skiljefråga inför valet är frågan om kyrkans egna begravningsbyrå i Järfälla. Socialdemokraterna vill att den ska läggas ner av konkurrensskäl.

– Alla måste ta kontakt med Svenska kyrkan för att få en begravning, att man då ska ha förtur att erbjuda sina egna tjänster tycker inte vi är rätt sak, säger Eva Dazley.

Men Borgerligt alternativ vill ha den kvar.

– Det finns flera andra aktiva begravningsbyråer i Järfälla, men det är värdefullt att man ska kunna välja kyrkans begravningsbyrå. Det ger den enskilda möjlighet till valfrihet, säger Björn Falkeblad.

Den 17 september sker valet till kyrkofullmäktige.

Det här röstar du om:

I kyrkovalet väljer du vilka personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren. Du väljer till tre instanser; kyrkofullmäktige (lokalt), stiftsfullmäktige (regionalt) och kyrkomötet (riksnivå).

För att se vilka nomineringsgrupper som finns i just ditt område, se https://kandidatvisning.svenskakyrkan.se

Du ska vara medlem i Svenska kyrkan, folkbokförd i Sverige och fylla 16 år senast på valdagen. I kyrkovalet 2013 röstade 700 000 medlemmar av cirka 5,2 miljoner röstberättigade, vilket motsvarar 12,8 procent.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beskedet: Jakobsbergs kvarn ska byggas upp igen

Nyheter Kan stå klar 2019 Frågan om att bygga upp kvarnen i Jakobsberg, som brann ner 2005, är en hjärtefråga för många Järfällabor. Samma vecka som valet i september ska återuppbyggnaden tas upp i kommunstyrelsen.torsdag 21/6 14:34

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42