Engagerade. Ruun Daud från projektet Stadsdelsmammor, Dharana Favilla som är kultursamordnare på Skarpnäcks kulturhus och Leif Bergström, enhetschef för avdelningen prevention, fritid och kultur i Skarpnäcks stadsdelsförvaltning är alla engagerade i Skarpnäcks sociala center.

Framåt för Skarpnäcks sociala center

I höstas drogs pilotprojektet Skarpnäcks sociala center igång för att öppna upp kulturhuset och locka dit andra målgrupper. Nu är målsättningen en fortsättning till våren.

  • Publicerad 14:58, 4 dec 2017

Skarpnäcks sociala center har varit igång i kulturhusets lokaler sedan i september. Det som stått på programmet har bland annat varit folkkök med gratis soppa och föreläsningar, många med fokus på jämställdhet.

Tanken är att skapa ett föreningsdrivet socialt center och att kulturhuset ska öppnas upp för fler målgrupper.

– Man ska komma hit och inte bara bli underhållen utan också känna sig delaktig. Vi vill gå från ett kulturhus för kulturintresserade till att bli mer av ett allaktivitetshus, en mötesplats mitt i orten, säger Dharana Favilla, som är kultursamordnare på Skarpnäcks kulturhus.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Dharana Favilla säger att de fått mycket positiv respons på centret. De som kommit på aktiviteterna har varit allt i från grannar som haft sin fredagsdejt på centret, till migranter som kommit för att få advokathjälp.

Just det har varit ett mål – att alla typer av människor ska ha möjlighet att mötas. Något de lyckats med under folkköks-kvällarna, då det varit blandat med folk, enligt Dharana Favilla.

Ett annat mål har varit att fånga upp de ungdomar som är för gamla för ungdomsgården, och som brukar hänga i foajén till kulturhuset.

– De har närmat sig även om de inte aktivt har deltagit i verksamheterna. Det har blivit ett annat lugn här i foajén när det händer saker i huset och olika åldrar möts.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Dharana Favilla säger att målet absolut är att Skarpnäcks sociala center ska fortsätta efter jul. Då ska de redovisa för kulturförvaltningen hur det gått och prata om hur de kan fortsätta.

Hur finansieringsformen ska se ut och hur de kan involvera fler föreningar. Dels för att det behövs fler som kan hjälpa till att driva centret, men också för att bredda målgruppen ännu mer.

– Jag tror att man utvecklas och blir rikare som person om man möter alla delar av sitt grannskap. Man ska inte känna att man kommer hit som en form av välgörenhet, utan att man får något själv, som att vara del i en gemenskap. Och tvärtom – att även den som kommer för att få hjälp med något kan upptäcka att den kan hjälpa till och vara delaktig, säger Dharana Favilla.

Skarpnäcks sociala center

Ett pilotprojekt som drivs med stöd av kulturförvaltningen på Skarpnäcks kulturhus. Huvudparter är föreninagarna Demos Stockholm och Asov Stockholm, som arbetar för social rättvisa samt mot sexuellt våld.

Under hösten har det bland annat anordnats föreläsningar, folkkök, öppen scen och informationskvällar på kulturhuset.

För första gången någonsin blir det också julaftonsfirande kl 12-15 i kulturhuset genom Skarpnäcks sociala center. Det bjuds på mat, presentfiskdamm och dans och alla är välkomna. Den som vill hjälpa till på julafton kan höra av sig till kulturhuset.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SL-dilemma bakom avstängd rulltrappa

Nyheter Udda förklaringen till fadäsen vid Gullmarsplan Resenärer har hört av sig om "rulltrappan som alltid är avstängd" vid bussterminalen i Gullmarsplan.tisdag 23/10 6:50

Grannar går ihop för att städa Vinterviken

Nyheter Öppet för alla att vara med på söndag Alla som vill och kan har nu möjligheten att hjälpa till med att städa stranden i Vinterviken.måndag 22/10 19:46