Fossilbränslefritt. Stockholm stads organisation och de företag som är med i klimatpakten har som gemensamt mål att vara fossilbränslefria år 2030. Stockholm stads organisation står för 10 procent av Stockholms totala utsläpp. Samarbetet leds av miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP). Foto: Michael Toll

Framåt för Stockholms klimatsatsning

Målet är ett fossilfritt Stockholm år 2030. Nu är klimatarbetet hetare än någonsin.

  • Publicerad 15:51, 9 nov 2017

Nätverket Klimatpakten startades för tio år sedan av dåvarande miljöborgarrådet Ulla Hamilton (M), samma år som språkrådet listade "klimathot" och "klimatsmart" som nyord.

Vid starten 2007 var det 7 företag som anslöt sig till satsningen. Nu, drygt tio år senare, är det en minst sagt stor skillnad. 226 Stockholmsföretag är anslutna i pakten som har som gemensamt mål att vara fossilbränslefria 2030.

– Det är väldigt roligt att vi blivit så många fler som vill samma sak. Klimatengagemanget hos företag i Stockholm är stort, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP), som numera leder klimatpakten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt henne finns det flera uppsidor med att vara med i samarbetet och satsa på miljön. Givetvis är det bra för klimatet i Stockholm, men det finns också ett ekonomiskt incitament.

– Vi har sett att det finns ekonomiska vinster kopplat till klimatsmart arbete. Bland annat då allt mer kunder pressar och kräver klimatsmarta företag, säger Katarina Luhr.

När klimatpakten i veckan firade sitt tioårsjubileum med en konferens och mingel i Stadshuset var många av de anslutna företagen på plats. Grundaren Ulla Hamilton hade ett råd till aktörerna som samlats.

– Ni måste bli bättre på att skryta om hur ni jobbar med miljöfrågor, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tre exempel på klimatsmarta företag i Stockholm

Movebybike

Åkeriföretag med elcykel som startade för tre år sedan. Kör idag 1000-2000 miljösmarta transporter i veckan i Stockholm. Företag växer i storlek för varje år som går.

– Det finns enorma hälso- miljö- och pengavinster att införskaffa en elcykel till sitt företag. Mer än 25 procent av Stockholms yrkestransporter kan ersättas med en elcykel, säger Jeppe Larsen, grundare av Movebybike i Stockholm.

Älskade stad

Ett branschöverskridande samarbete (mellan Stockholm stad, Ragn-Sells, Bring och Vasakronan) för en bättre stadsmiljö. Det handlar om att gods– och avfallstransporter sker med samma el-lastbil. I takt med att lastbilen blir av med gods på väg in till stan, fylls den på med avfall. Ett nytt sätt att samköra olika transporter helt enkelt.

– Utsläppen, bullret och trafiken minskar, säger Erik Wastesson, marknadsområdeschef på Ragn-Sells. Samarbetet står sedan i mars på egna ben.

Pantapåsen

Stockholmsföretag som grundades 2015 och var först med att introducera pant på plastpåsar i Sverige. Pantapåsens system bygger på att man, oberoende var man köpt en plastpåse, ska kunna panta den i en automat. Bärkassen blir som burkar vilket gör att det aldrig mer kommer ligga plastpåsar ute i naturen och skräpa.

– Det handlar mycket om en beteendeförändring. Att man ska börja panta plastpåsarna istället för att använda dem som soppåsar. Vi har kört ett samarbete med Teknikmagasinet i ett år nu och vet att systemet fungerar, säger grundaren Suwar Mert.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.