Polisen kallades till Trollbodaskolan i måndags efter att ett bråk med flera elever inblandade hade spårat ur. Foto: Mikael Andersson

Främlingsfientlig ryktesspridning efter storbråk på Trollbodaskolan

Ett bråk på Trollbodaskolan i Hässelby villastad har fått ett bittert efterspel, både bland vuxna i sociala medier och elever på skolan.

  • Publicerad 16:30, 26 okt 2017

"Det är jätteviktigt att det är tydligt vad vi står för på skolan. Ägnar man sig åt hot, våld eller hets mot folkgrupp, då polisanmäler vi det", säger rektor Carina Norberg. Foto: Mikael Andersson

Det var i måndags som polisen kallades till Trollbodaskolan i Hässelby villastad efter att ett bråk mellan högstadieelever spårat ur. Bråket ska ha varit mellan elever som gått på skolan länge och elever som är nya i landet och går i förberedelseklass.

Sannolikt har konflikten startat på meddelande-appen Snapchat under förra helgen. På måndagen uppstår en ordväxling mellan några elever i högstadiet och bråket trappas upp. Fler elever ansluter, någon börjar slåss och till slut ringer personalen 112 och kallar på polis.

– När vi kommer dit är det ett 50-tal ungdomar ute. Det var ingen som slogs då men det var stimmigt efter bråket, säger Luma Lindholm, områdespolis.

Hon är kontaktpolis för Trollboda, något alla skolor har. En anmälan om misshandel upprättades av polisen på plats men eftersom de inblandade är i 14-årsåldern och inte straffmyndiga blir det ingen polisutredning utan socialtjänsten kopplas in.

Polis på skolan flera gånger

Polisen har varit på skolan vid flera tillfällen den senaste tiden. Första gången efter att det spridits ett rykte om att en elev bar kniv på skolan, vilket visade sig vara falskt. I samtalen som poliserna då hade med elever märkte de att det var många som påstod saker om varandra.

Luma Lindholm beskriver en situation som blivit till ett ”vi och dom” mellan några ”gamla” och nyanlända elever.

– ”Dom gör si och dom gör så” och det var mycket främlingsfientlighet, säger hon.

Därför var hon och en kollega tillbaka på skolan veckan efter och besökte flera högstadieklasser, med både gamla och nya elever, för att prata om kränkningar.

– Vi tog upp att det inte är acceptabelt att kränka någon på grund av sexuell läggning eller etnicitet. Om någon till exempel tafsar så ska man anmäla, men det går inte att dra alla över en kam, säger Luma Lindholm.

Fler vuxna på rasterna

Rektor Carina Norberg vill inte gå in på hur eleverna har uttryckt sig mot varandra men säger att personalen har märkt främlingsfientliga uttalanden de senaste fyra veckorna.

– Men det har varit elever i olika klasser och årskurser inblandade, det är inte så att vi har två läger som marscherar mot varandra. Och jag vill vara väldigt tydlig med att alla elever har ett lika värde och alla är välkomna hit till till Trollbodaskolan, säger Carina Norberg.

För att hantera den akuta situationen har skolan fler vuxna än vanligt ute på rasterna. I slutet av veckan kommer rektorn och polisen att ha ett möte om hur man ska gå vidare. Till exempel kan det bli så att skolan ordnar ett möte med personal, föräldrar och polis.

– Föräldrarna behöver höra att det förekommer rasistiska påhopp och att det kan drabba deras barn – de kan bli lagförda för hets mot folkgrupp. Man får tycka vad man vill men man får inte säga vad som helst, säger Luma Lindholm.

"Ren ryktesspridning"

Samtidigt har en diskussion i en lokal Facebookgrupp blossat upp efter att händelsen blivit känd, med föräldrar till elever på skolan och andra vuxna.

Mest handlar det om oro och kritik mot att skolan inte informerat vårdnadshavare om situationen tillräckligt snabbt. Men här förekommer även främlingsfientliga generaliseringar och kommentarer där en del skyller problemen på de nyanlända eleverna.

Bouke van der Gaast är ordförande i Trollbodaskolans föräldraförening och han har följt diskussionerna på Facebook.

– Föräldrar har ett ansvar och det här är ren ryktesspridning. Men skolan behöver också ha en krisplan för hur man ska hantera sociala medier. Helst skulle jag vilja att skolan kontaktar de föräldrar som kommenterar i tråden och bjuder in till dialog, säger Bouke van der Gaaf.

”Vi polisanmäler”

Skolans rektor, Carina Norberg, känner till diskussionen på Facebook.

– Jag vet inte vilka i den här diskussionen som är föräldrar till barn på skolan, men självklart har vi problem när vuxna uttrycker sig så här på sociala medier. Det är jätteviktigt att det är tydligt vad vi står för på skolan. Ägnar man sig åt hot, våld eller hets mot folkgrupp, då polisanmäler vi det, säger hon.

Överfulla papperskorgar i Annedal upprör

Nyheter "Alla måste hjälpas åt" Med sommar och värme lockas allt fler Annedalsbor ut i parkerna. Glass ska ätas och saft ska drickas. Men ökade mängden människor som rör sig ute leder även till ökat tryck på papperskorgarna.tisdag 21/5 16:42

Nu får Gulsippans lamm sina namn

Nyheter Döps efter bakelser Nu får de nyfödda lammen på parkleken Gulsippan i Hässelby villastad sina namn. Namnförslag samlades in på temat bakelser och nu är det bestämt — bagglammet ska heta Napoleon och tacklammet Semlan.tisdag 21/5 16:37

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt