Framtiden oviss för populär mötesplats

Himmel och pannkaka i Hökarängen har blivit en av Stockholms viktigaste mötesplatser för personer med funktionshinder. Nu ställs frågan, vem vill betala för det?

  • Publicerad 13:27, 14 jun 2018

Kön ringlar sig lång i den stora salen i Söderledskyrkan. Som vanligt serveras soppa och pannkaka och den här torsdagen är det lite extra, med glass, för det är terminsavslutning. Efter maten blir det lekar och musik på Gubbängsfältet, som ligger intill kyrkan, något som leder till applåder och jubel.

"Här blir man förstådd"

Tidningen fick vara med på Himmel och pannkaka, en mötesplats för ungdomar och unga vuxna med funktionsvariationer som ses i kyrkans lokaler varje torsdag. Många som kommer dit har Aspergers syndrom, autism och liknande neuropsykiatriska diagnoser. På dagarna går de i skola, jobbar eller går till daglig verksamhet.   

– Jag går hit för att träffa kompisar och spela biljard, det händer alltid något kul. Annars sitter man bara hemma, själv, det är det man gör. Då blir man ganska deppig, säger Charlie Lindberg, som började gå på fritidsgården Morris som 16-åring.

Idag är han 24 och åker till Himmel och pannkaka varje vecka.

Ute på fältet drar de igång brännboll, kubb och hela havet stormar med ringar på marken, andra väljer att bara slappa i gräset och lyssna på musik. Klart är att de flesta känner varandra väl och bryr sig.

– Samhället ser så annorlunda ut för oss. Här blir man förstådd och accepterad och vi stöttar varandra. Vissa saker är lätt för vissa och svårt för andra, man vet det bara, säger Edith Engström, som bor i Gubbängen.

– På andra platser måste man klara sig själv ganska mycket och det är inte alltid så lätt, tillägger hon.

40-60 besökare per gång

Bara att ta sig mellan olika platser kan vara ett jätteprojekt, förklarar Anna Persson, fritidsledare från Farsta stadsdel. Hon var med och startade Himmel och pannkaka 2016 efter att en stor grupp ungdomar blivit för gamla för fritidsgården Morris, som riktar sig till samma målgrupp. De behövde en ny plats att samlas på.

Idag har Himmel och pannkaka 40-60 besökare varje gång och det ökar hela tiden. Deltagarna kommer från hela Stockholm – Värmdö, Vaxholm och Trångsund var några exempel den här dagen. Det drivs som ett samarbete mellan föreningen Morris vänner, Farsta församling – som bidrar med lokaler, löpande kostnader och två anställda – Farsta stadsdel – som bidrar med en personal och pengar från fonder som gör att de kan ha ytterligare tre personal. Föreningen har 150 medlemmar.

Framtiden oviss

Men efter årsskiftet är stor del av fondpengarna slut och det är oklart hur verksamheten ska finansieras från 2019, enligt Simon Minnhagen, församlingspedagog i Farsta församling.

– Vi vill gärna fortsätta stötta Himmel och pannkaka, men det vore önskvärt om vi var fler aktörer i det här. Behovet är enormt stort, säger han.

DJ:s. Douglas Falkengren, Jonathan Leinonen och Jocke Pousett. DJ-duon Douglas och Jonathan ser fram emot att spela på olika ställen i sommar. Foto: Sacharias Källdén

Så här säger staden

Farsta stadsdel vill att Himmel och pannkaka fortsätter, men säger att det måste ske med hjälp av många aktörer som är med och betalar.

Det är inte rimligt att Farsta stadsdel ska betala mer än de redan gör med tanke på att så få av deltagarna på Himmel och pannkaka bor i stadsdelen. De allra flesta kommer från andra stadsdelar och andra kommuner.

Det säger Sara Wrethed, avdelningschef i Farsta stadsdel.

– Vi bidrar redan idag mer än många andra stadsdelar till den här gruppen. Vi har ju också vår fritidsgård Morris, för yngre, som är öppen två dagar i veckan.

Men stadsdelen är mån om att Himmel och pannkaka får fortsätta, enligt Sara Wrethed.

– Men det skulle behövas ett samarbete mellan kommuner och stadsdelar. Det jobbet skulle vi kunna hjälpa till med. Det första man får göra i så fall är att kartlägga var deltagarna kommer ifrån, säger hon.

På så vis skulle man kunna ordna finansieringen framåt, resonerar hon

Johannes Aydin, Sandra Kogner och Hanna Torenstam chillar i solen. Foto: Sacharias Källdén

Himmel och pannkaka

Var: Församlingshemmet vid Söderledskyrkan

När: Torsdagar kl 16-20 (nu sommaruppehåll)

Hur: För alla från 14 år och uppåt. Varje gång serveras soppa och pannkaka och träffarna är gratis. Mer info på svenskakyrkan.se/farsta/himmel-och-pannkaka och FB/Morris vänner.

Nu är sommarens queerskejt igång i Söderort

Nyheter ✔ För alla ✔ Gratis utlån ✔ Coaching För tre år sedan startades tjejskejt, ett fredat rum som har vuxit enormt i popularitet sedan dess. Men något saknades, något för alla andra. Queerskejt växer nu fram i Högdalens skejtpark – och...fredag 24/5 16:06

Ny popfestival till Vinterviken

Nyheter "Det blir bra musik på en extremt idylliskt plats" Vinterviken får en ny minifestival med alternativ svensk pop en sensommarkväll. Arrangören Marcus Michaylov vill göra en insats för ett levande kulturliv i Stockholm.fredag 24/5 13:50