Istället för en vanlig skolgård har eleverna på travgymnasiet tillgång till Solvallas tävlingsbana. Foto: Mikael Andersson

Framtidens stjärnkuskar fostras på Solvalla

Vid Solvalla ligger en skola som inte riktigt är som andra gymnasier. Där håller Solvalla travgymnasium till, och i stallet lär sig eleverna hästteori, hästskötsel – och att bli nästa generations elitkuskar.

  • Publicerad 16:32, 8 nov 2019

Den första frosten har nyss lagt sig över Solvalla. Från ett stall, ett stenkast från tävlingsbanan, ljuder en högtalare. Micke Rickfors sjunger att han ska köpa vingar för pengarna, samtidigt som Erik Malmqvist, 16, fixar med en sulky, alltså den sortens vagn som spänns bakom en travhäst.

Erik läser första året på Solvallas travgymnasium. Skolan är ett samarbete med Spånga gymnasium, och en dag i veckan är Erik och andra förstaringare från skolan på Solvalla där de läser hästämnen.

– Jag var nio när jag red första gången, på min systers gotlandsruss. Det var från min syster jag fick hästintresset. Trav är intressant eftersom att det är som att komma in i en annan värld än ridningen, säger han.

Med honom på Solvalla idag är klasskompisen Josefin Hubertsson, 16. Hennes travintresse började också med vanlig ridning.

– Det började med ridskola, men mammas morbror hade travhästar. Så jag började hålla på med dem, säger hon.

Eleverna Josefin Hubertsson och Erik Malmqvist selar på ett svenskt varmblod inför dagens åktur. Foto: Mikael Andersson

Att köra häst

Sedan dess är det trav som gäller för Josefin. Idag har de fixat i stallet och haft teori, men nu börjar det dra ihop sig för att – som det heter – köra häst.

Oavsett väder är de ute och kör häst, även om det är tjugo minusgrader, säger läraren Lina Johansson, som är med i stallet när tre svenska varmblod selas.

– Eleverna brukar börja med att köra ponny, men vi försöker få upp dem på en stor häst ganska snabbt, beroende på vad de kan sen innan, säger Lina.

Av eleverna på skolan är det sex stycken som med skolans hästar kör lopp och tävlar i trav. Om det blir några prispengar går de tillbaka in i skolverksamheten, till veterinärkostnader eller om en ny häst ska köpas.

– Vi får pengar så länge vi tjänar pengar. Alla i ett lopp får inte något, vanligtvis är det bara de som placerar sig på första- till åttondeplats, säger Lina.

Den med mest tävlingserfarenhet är skolans varmblod Digital Story, som under sin karriär tagit hem 80 000 kronor.

Hur vet man att en häst är en bra travhäst?

– Det märker man ganska snabbt, när de är unghästar, säger Lina.

– Vinnarskalle, det måste de ha för att komma etta, säger Erik.

Oavsett väder så är eleverna ute och kör häst, om temperaturen så skulle falla till minus 20. Foto: Mikael Andersson

Framtidsyrke

Precis som med en vanlig gymnasieskola tar travskolans elever studenten efter tre år. Då ligger hästvärlden för deras fötter, antingen som travkuskar, hästskötare, eller egentligen vad som helst som rör hästar. Josefin vet vad hon vill göra sen, hon vill tävla. Erik har inte bestämt sig än.

– Men bara genom att vara runt hästar kommer jag få nån idé, säger han.

Så var varmbloden selade, och Erik och Josefin hoppar upp i varsin sulky. Nu fortsätter vad som för dem är en vanlig skoldag, och nästa generations travmästare rullar ut ur stallet och in på Solvallas travbana.

Solvalla travskola

Har funnits sen 2012.

Eleverna delar sin tid mellan Spånga gymnasium och Solvalla, där de har sin praktik. De har 16–24 timmar travverksamhet i veckan.

Travskolan har 30 hästar – shetlandsponnyer, gotlandsruss och svenskt varmblod, den vanligaste travhästen.

Travsport

Är en hästsport där den tävlande sitter i en tvåhjulig vagn, en sulky, bakom hästen, samtidigt som hästen travar.

Om ryttaren istället sitter på ryggen och hästen travar heter det monté.

Hästar har vanligtvis tre gångarter: skritt, trav och galopp. Skritt är den långsammaste och galopp snabbast.

Trav innebär att hästens hovar diagonalt lyfts samtidigt.

Yoga och hälsofik öppnar i Björkis

Nyheter Kroppsverkstan och Yogarummet expanderar Om några veckor briserar en hälsobomb, när Yogarummet slår upp portarna till en ny studio på Halmstadsvägen i Björkhagens centrum. I samma veva öppnar Bonne Femme ett hälsokafé alldeles intill...måndag 24/2 17:37

Beslut om skola på Solhems BP skjuts upp

Nyheter Förslaget får kritik från flera håll SpångaDirekt har tidigare skrivit om förslaget att bygga en skola på Solhems bollplan. Detta för att behovet av fler skolplatser ökar när Bromstensstaden byggs. Men förslaget har mötts av kritik från...måndag 24/2 16:55

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt