Modernt. Hanna och Julia kan inte känna igen sig när de tittar på bilder på hur Enhagsvägen kan se ut i framtiden, men de gillar att det ser modern ut. Foto: Maria Svensson

Framtidens Täby: "Jag känner inte igen mig"

Fler bostäder, fler arbetsplatser och bättre kollektivtrafik. Täby ska enligt översiktsplanen bli en regional stadskärna 2050. Men vad tycker invånarna om framtidplanerna?

  • Publicerad 15:05, 13 jun 2018

Täby nyheter gick ut på stan för att se vad invånarna tycker om visionsbilderna som tagit fram av kommunen och som är ett förslag på hur Täby kan komma att se ut 2050.

Plats: Roslag Näsby

Vision: Perrongerna på Roslagsbanan förlängs till Centralbron vilket möjliggör byten mellan Roslagsbanan, bussar och en eventuell spårväg västerut. Fler byggnader ska till och Pentavägsområdet ska utvecklas och bebyggas.

Några som alltid tränar i området är Lena och Benny Andersson.

– Det ser fräsht ut, det har varit tråkigt här innan, säger Lena Andersson

– Man får hoppas att det kan skapa mer liv i området. Jag hoppas på att det blir mer likt ett samhälle och att det blir mer butiker och affärer i bottenplan, säger Benny Andersson.

Vad tycker ni om de nya byggnaderna som ligger som förslag?

– De kanske skulle skymma lite eftersom de är högre, men det är brist på bostäder så jag tycker att man ska satsa på det, säger Benny.

Roslagsbanan förlängs. Roslag Näsby kan i framtiden se ut såhär. Där bland annat Roslagsbanan förlängs till Centralbron och fler bostäder byggs. Foto: Täby kommun

.

Mer liv. Lena och Benny Andersson tycker att man måste bygga men hoppas på att man tar tillvara på bottenplan och skapar ett levande centrum i Roslags-Näsby. Foto: Maria Svensson

Plats: Gustaf Bergs väg.

Vision: Gustaf Bergs väg till Åkerbyvägen ska förlängas. Vilket ska göra att trafiken sprids ut i stadskärnan och skapar mindre köer på stora Marknadsvägen. Den nya vägen kan skapa fler bussförbindelser och kan komma att kantas av mindre bebyggelser.

Vid området går Oxana Lundström med sina barn från förskolan, hon reagerar på att det ser mer grönt ut på bilden.

– Jag tycker det är bra att området kommer att utvecklas, parken som ligger här idag är väldigt fin och det skulle vi behöva mer av, säger hon.

Hon säger att hon hoppas på att kommunen väljer att satsa på infrastruktur och inte bara bostäder.

– Det skulle verkligen behövas mer bussar, jag får gå ganska långt när jag ska ta mig från mitt Näsby park till där barnens förskola ligger. Det skulle verkligen behövas här.

Gustaf Bergs väg. Vägen kan komma att förlängas och ska fler bussförbindelser. Foto: Täby kommun

Platsen: Enhagsvägen

Vision: På sikt ska gatan förvandlas till ett attraktivt kollektivtrafikstråk med fokus västerut. På bilden kan man se planer på spårvagnstrafik. Fastigheterna längs gatan kan i framtiden utvecklas med en blandad bebyggelse med bostäder, verksamheter och service. Enhagsparken bevaras och utvecklas.

– Men va, jag känner inte igen mig, vad mycket som ska göras om, säger Hanna när hon får se skissbilderna.

– Jag tycker det ser modern ut, säger Julia.

– Jag hoppas mest att blir caféer och ställen där man skulle kunna träffas, det finns inte så många idag. Vi umgås mest hemma, säger Hanna.

Vad tycker ni om att det kan åka spårvagnar i området?

– Det vore bra men i så fall bara spårvagn, så man inte måste byta mellan buss och spårvagn, det kan bli jobbigt med massa byten, då åker jag hellre bara buss, säger Julia.

Enhagsvägen. Här kan det i framtiden gå spårvagnar och finnas fler verksamheter och mer service. Foto: Täby kommun

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mystiska trappan i Täby – leder ingenstans

Nyheter "Tänker att det är en Harry Potter-trappa" Den märkliga trappan i sportcentrum har fått många att höja på ögonbrynen genom åren. Vart leder den egentligen och vem använder den?tisdag 23/10 16:12

P-platsen som gäckar bilisterna: "markering mitt i en ruta"

Nyheter "Otroligt svårt att förstå" Bilen står i vad många bilister uppfattar som en p-ruta – men får ändå en parkeringsbot. Den mystiska p-rutan vid Mörby station både förbryllar och rör upp känslor.tisdag 23/10 15:24