"Jag har varit nykter i tio år och idag lever jag ett sunt och lyckligt liv", säger hon. Foto: Privat

Från alkoholist till långlöpare – på ett år

Annelie Ståhl från Kärrtorp är nykter alkoholist sedan tio år tillbaka. Nu har hon en podd som ska öka förståelsen för beroende, psykisk ohälsa och missbruk.

  • Publicerad 19:30, 4 mar 2018

Annelie Ståhl föddes 1979 men hennes vuxna liv startade inte på riktigt förrän den 15 september 2008, dagen hon slutade dricka.

– Ingen utomstånde såg hur illa det var men jag hade levt med depression länge, jag hade ångest varje dag, fick leukemi och började självmedicinera med alkohol, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under åren som alkoholist levde hon destruktivt och hälsan försämrades påtagligt.

– Jag rökte ett paket cigaretter om dagen, hade ångest varje dag och var i otroligt dåligt skick fysiskt. Trots att jag var ung orkade jag inte gå i trappor. Stod rulltrappan still tog jag hissen.

Hon ordnar loppet för psykisk hälsa: "Jag vill visa att det går, oavsett hur mörkt livet varit"

Efter ett samtal med en granne som levde som nykter alkoholist inspirerades hon till att söka sig till ett tolvstegsprogram. Hon slutade dricka, fimpade cigaretterna och gick raka vägen till gymmet.

– Jag satte upp mål för att hålla mig borta från cigaretter och alkohol. Först satsade jag på Vårruset, några månader senare körde jag Midnattsloppet och därefter Tjejmilen och Stockholms halvmarathon. På ett år gick jag från att vara alkoholist och storrökare till marathonlöpare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För två år sedan startade Annelie beroendepodden och sedan dess har hon träffat en mängd olika personer som levt med missbruk, psykisk ohälsa eller varit medberoende.

– Det handlar inte bara om alkohol och droger. Det finns så mycket olika beroenden och missbruk. Jag tar upp sexmissbruk, arbetsnarkomani, spelmissbruk och ätstörningar. Jag bjuder in gäster som har tagit sig ur missbruket och lever ett friskt och lyckligt liv idag, säger hon och tillägger:

– Det här är så nära oss. Missbruk och beroenden finns inte i specifika samhällsklasser, det kan drabba vem som helst. Är man inte drabbad själv så finns det alltid någon i närheten som är det. Alla borde lyssna på beroendepodden.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Gröndalsbo snuvas på båtplats av staden

Nyheter Fick boj i svartbyggda småbåtshamnen Han fick en båtplats i Gröndals nya hamn – men tvingades bort efter stadens bygglovsmiss. “Hade aldrig köpt en båt för 180 000 kronor utan båtplatsen” säger Johan Gester.tisdag 19/3 17:30

Jobbtorg flyttar till nya lokaler i Söderort

Nyheter Samlar fem enheter på en plats Jobbtorg Unga flyttar till ny adress under våren, längre söderut mot Enskede. De flyttar ihop med fem andra enheter inom Jobbtorg Stockholm.tisdag 19/3 16:19