Från Bålsta till Mongoliet för välgörenhet

Tony Wickgren, Alexander Andersson och Victor Svensson från Bålsta ger sig snart ut på ett stort äventyr. De ska köra bil från Prag till Mongoliet. För att samla in pengar till välgörenhet.

  • Publicerad 14:32, 16 apr 2018

Kompisar från förr

Av en ren slump upptäckte Victor Svensson en video om Mongol Rally. Det i sin tur skapade en fascination för själva eventet hos tre kompisar från Bålsta som varit vänner länge och som rest tillsammans till flera olika länder.

– Du skickade en video på det där rallyt och jag hade ingen aning om vad det var innan och så fort jag såg videon så kände jag att vi måste göra det. I två veckor i sträck satt vi och kollade videos på Youtube. Vi hade bestämt oss mentalt, men vi hade inte bokat, berättar Tony Wickgren.

De satt på en bar på Söder i Stockholm när de till slut bokade och nu är det bara ett par månader kvar innan välgörenhetsloppet går av stapeln.

– Det finns tre regler. Du måste samla ihop minst 1 000 pund till välgörenhet. Motorn i bilen får inte vara mer än 1,2 liter och man är ensam. Man får inte ha assistans av någon annan än de som är med i bilen. Du ska ta dig från Prag den 16 juli och sedan ska du ta dig till en stad precis utanför Mongoliet, en stad som heter Ulan-Ude i Ryssland, säger Victor Svensson.

Att planera resan

Trion har räknat med att de behöver en budget på ungefär 40 000 per person. En rejäl summa för en student, men det ska gå. Därefter väntar en resa full av fallgroppar.

– Vi planerar att göra det på sex veckor, säger Victor.

– Vi kommer att åka den södra rutten. Då åker man Turkiet, Georgien, Armenien och sedan igenom Iran. Därefter blir det många Stans, skrattar Tony.

– Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjzikistan, Kirgizistan, Kazakstan, Ryssland, Mongoliet och sedan Ryssland igen, fyller Victor i.

Att planera för resan är inte lätt. Det är svårt att överblicka alla problem som kan uppstå.

– Ja, som att få med sig snus till exempel. Det är stort problem för mig, skrattar Alexander Andersson.

För välgörenhet

Trion ska alltså samla in pengar till välgörenhet under loppets gång. Minst tusen pund vilket i svenska pengar är cirka 12 000 kronor. Målet är 25 000. Minst.

– Femtio procent går till en organisation som The Adventurists samarbetar med som heter Cool Earth som arbetar tillsammans med olika samhällen mot skövlingen av regnskogar. Tjugofem procent går till en organisation i Indonesien som arbetar för miljön och korallreven och sedan tjugofem procent till Min Stora Dag.

Berest trio

De har varit på många platser redan, men det här blir något nytt. Inte minst handlar det om att utmana fördomar.

– Vi åker ju igenom flertalet länder som man inte har superbra koll på, men jag tror snarare att det handlar om att folk har många förutfattade meningar om de här länderna, säger Tony.

– Det ska bli skönt att spräcka dem. Det är hela grejen för mig. Att få se kulturer runt om i världen, menar Victor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet