Från Bålsta till New York

Bålsta var hennes barndom. Nu jagar Sofia Hollsten drömmen i New York. – Men jag ska försöka komma förbi Bålsta när jag kommer hem i vinter, säger hon.

  • Publicerad 08:59, 10 okt 2018

Klockan har bara precis passerat åtta på morgonen och staden som aldrig sover sträcker på sig i bakgrunden. En polissiren hörs tydligt och det är lätt att föreställa sig scenerna utanför fönstret där Sofia Hollsten sitter i sin lägenhet vid Penn Station och pratar med Bålstabladet, tidningen hon brukade läsa varje vecka, en gång i tiden.

– Det är full rulle som vanligt, säger hon med ett skratt.

I Bålsta är det eftermiddag och ett världshav skiljer mellan minnena från förr och den nuvarande verkligheten.

– Jag bodde i gamla Bålsta, bakom Vivo, på Håbovägen. Uppe på kullen. Jag vet inte om butiken finns kvar där längre, säger Sofia.

Lämnade som 18-åring

Hon gick i Gransäterskolan, men när hon var 18 år flyttade hon till Bromma och gick i gymnasium i Stockholm och sedan dess har hon egentligen inte varit tillbaka.

– Jag tänker att jag ska åka hem när jag kommer till Sverige nästa gång. Jag misstänker att det har förändrats mycket.

I dag studerar Sofia i New York och driver samtidigt sitt eget företag inom hemdesign. Det är baserat i New York, men finns sedan en tid tillbaka även i Stockholm där hennes mamma är ansvarig.

– Jag var i New York i två veckor 2010 och blev kär i staden. Jag visste att jag måste komma tillbaka och målet var alltid att hamna här. Det här är min hemstad nu, säger hon.

Gittade jobb på webben

Hon studerade i tre år i New York och via Craigslist, ungefär som en svensk Blocket, hittade hon ett jobb hos en designer.

– Hon designar hemmiljöer. Jag lärde mig jättemycket av henne och hon såg min potential. Jag började med egna projekt och så småningom startade jag eget företag Jag har fått mycket kontakter. Det var verkligen tur att jag träffade henne, säger Sofia.

Att designa hemmiljöer i New York är något helt annat än att göra det i Sverige och därför ägnar sig hennes svenska företag mest åt att jobba med mäklare. Samtidigt har hon återvänt till studierna för att ta en bachelor-examen samtidigt som hon arbetar med företaget som alltså har sin bas i Stockholm. Kontakterna med Bålsta är i dag minst sagt sporadiska

– Jag har lite barndomsvänner kvar från Bålstatiden, men alla har flyttat in mot Stockholm.

Bålsta finns i tankarna

Men i framtidsplanerna finns ändå Bålsta med

– Min mamma bodde i Krägga. Det skulle vara kul att åka förbi och se. Krägga herrgård tycker jag är jättemysigt. Gamla skolan och allting. Jag ska försöka komma förbi nu när jag kommer hem i vinter.

Eller ”hem” kanske för det är i New York som Sofia ser sitt liv.

– Min mamma kommer vara ansvarig i Stockholm. Jag vill bygga på båda företagen, men jag kommer vara baserad i New York.

New York och Bålsta

New York kallas bland annat Big Apple och The City That Never Sleeps. Det är USA:s mest folkrika stad med 8,2 miljoner invånare. I hela storstadsområdet beräknas det bo drygt 19 miljoner människor.

I Bålsta beräknas det bo drygt 13000 människor och i hela kommunen drygt 21000. Något smeknamn har inte staden, men det finns gott om äppelträd i många trädgårdar.

Inbrott vid badplats

Inbrottet i kiosken vid badplatsen gav ingenting – mer än en 6-8 år gammal dator. Samt besvär med reparationer.måndag 24/6 10:34

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt