Från Bålsta till Oliv-VM

Malin Sahlström och Tomas Andersson från Bålsta tröttnade på den svenska vintern och planerade att flytta till Malta. Men i stället hamnade de i Kroatien där de ­precis deltagit i sitt första VM i olivplockning.

  • Publicerad 07:48, 9 nov 2018

Att flytta utomlands har varit en tanke i närmare tio år, frågan var bara vilket land de skulle flytta till.

– Vi tänkte flytta till Malta och åkte dit för att se oss omkring, men det var så smutsigt att vi ändrade oss. Så tog vi en bilsemester i Kroatien i stället och efter varje kurva utbrast vi bägge två ”här är fint!” berättar Malin.

I september gick flyttlasset till ön Brac utanför Split i södra Kroatien. Paret hyr just nu en lägenhet men letar efter ett permanent boende.

Under en tur på ön kom de till det lilla olivoljemuseet i Skrip. Malin och Tomas frågade om de kunde få lära sig mer om oliver och museets ägare Kruno Cukrov berättade att det snart skulle vara VM i olivplockning och att de borde vara med.

Men ett lag måste bestå av fyra personer och de var ju bara två… inget problem! Kruno hade snart letat upp två andra svenskar som kunde tänka sig att vara med och museet skulle vara deras sponsor.

Utan att ha plockat en enda oliv åkte de till den lilla orten Postira där VM skulle äga rum och träffade först på plats sina lagmedlemmar Britt och Tom Kelsey.

Tävlingen innebär att man på 45 minuter ska plocka så mycket oliver som möjligt för hand.

Svenskarnas enda målsättning var att inte komma sist. Ingen var mer förvånad än Malin när lagen ropades upp och de hamnade längre och längre upp på resultatlistan.

Det svenska laget hamnade till slut på en sjunde plats och är mycket stolta över sin insats.

– Självklart ställer vi upp nästa år igen, då är målet att komma topp-fem! säger Malin bestämt.

Olivplockarna från Bålsta

Malin Sahlström, 49 år,
fjärrlärare

Tomas Andersson, 54 år, entreprenör Från Bålsta, bor numera i Supetar på Brac i Kroatien.
Svenska mästare i Olivplockning. Kom på sjunde plats i VM
i olivplockning. 

Oliver

Frukten: Oliver är gröna när de skördas tidigt på säsongen, grönbruna vid skörd i mitten på säsongen och mörkvioletta eller nästan svarta när de skördas sent på säsongen. De används framförallt vid tillverkning av olivolja.

Kocken: Jamie Oliver, 43, är en brittisk kock, författare och tevepersonlighet. Han har skrivit kokböcker, gjort teveserier om matlagning och driver en restaurangkedja.

Komikern: Oliver Hardy (1892-1957) var mest känd för att han spelade den rundhylte i duon ”Helan och Halvan” i ett otal filmer, de första under stumfilmstiden.

Gossen: Oliver Twist är en karaktär skapad av författaren Charles Dickens (1812-1870). Oliver Twist är en föräldralös pojke som flyr fattighuset och hamnar i besvärliga situationer på Londons skuggsida.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stal ur handväska – ses på film

Den kortvuxne mannen frågade något på engelska. Kvinnan han frågade hade inte svaret. När han gått därifrån upptäckte hon att hennes plånbok var borta.tisdag 19/3 10:34

Stulen Mazda - Inbrott i villa - inbrott i bil

Någon gång under natten har en bil stulits i Skokloster. En villa har i helgen haft påhälsning av tjuvar liksom en bil parkerad vid Lidl.måndag 18/3 11:37

Senaste numret

Bålstabladet