Från Bålsta till Sherlock

En av världens främsta Sherlock Holmes-experter bor i Bålsta och heter Mattias Boström. Hans bok ”Från Holmes till Sherlock” har lästs av över 50 000 och översatts till flera språk.

  • Publicerad 12:40, 11 apr 2019

En TV-serie.

Ett grundmurat intresse.

Och så en tweet som liksom var gnistan.

Så kom det sig att Bålstabon Mattias Boström bestämde sig för att skriva den bok som Washington Post skulle komma att kalla ”Den bästa bok som någonsin skrivits om fascinationen för Sherlock Holmes”.

I det boströmska vardagsrummet i Bålsta finns bokhyllor och böcker i normalmängd, ungefär som i vilket vanligt vardagsrum som helst. Med en liten skillnad.

Nästan alla böcker handlar på ett eller annat sätt om Sherlock Holmes; om romanfiguren som Arthur Conan Doyle skapade på 1880-talet, om författaren, om de filmer som gjorts, de som spelat den berömde detektiven, om senare tiders TV-serier och modern fanfiction.

47-årige Boström har sin förklaring till hur den egensinnige Londonbon med säregen förmåga att dra slutsatser av detaljer kunde bli en av tidernas allra mest igenkända romanfigurer:

– Sherlock Holmes var den första superhjälten i populärkulturen. Visserligen med en superkraft han övat upp, tankekraften, men ändå något han kunde som ingen annan klarade av.

Det egna intresset föddes när Mattias växte upp i Kolsva utanför Köping.

I tioårsåldern tog intresset fart och när han var 13 försåg en lärare honom med litteraturen och de utvecklade ett Sherlockskt samband.

– Mitt i en lektion kunde han fråga: ”Mattias, vad hette professor James Moriartys bror?”, berättar Boström. (Professorns bror hette också James Moriarty).

Sedan har intresset kommit och gått – eller varit stort eller jättestort, ska man kanske säga.

För mycket för Twitter

Han medverkade i TV-frågesport som Sherlock Holmes-expert (Åke Strömmers ”Minnesmästarna”), anlitades för att skriva frågor till andra program och blev Sherlock-twittrare utan motstycke.

– När de första avsnitten av den engelska TV-serien med Benedict Cumberbatch visades twittrade jag så mycket att jag blev spärrad en tid – de trodde att jag var en robot eftersom jag skickade ut så mycket, säger Mattias Boström och skrattar åt minnet.

Det var också där idén till boken föddes.

Året var 2012. En ny TV-serie, ”Sherlock”, tog romanfiguren långt från hästdroskor och ett dimmigt London till en högteknologisk samtid.

Intresset för romanfiguren steg och massor av frågor ställdes om Sherlock, om Arthur Conan Doyle och om allt runt omkring dem båda.

Där och då möttes TV-serien, det grundmurade intresset – och tweeten som blev gnistan.

”När kommer boken?” frågade en kvinna.

– Jag började med boken dagen därpå, det var som att allt föll på plats då.

Boken ”Från Holmes till Sherlock” gavs ut i Sverige 2013.

Den fick bland annat Svenska Deckarakademins pris för Årets fackbok och hyllades av till exempel Leif GW Persson.

Fyra år senare gavs en rejält omarbetad och uppdaterad version ut på engelska i England och USA. Den fick en rad priser, bland annat prestigefyllda Agatha Award, samt nominerades till flera andra.

På onsdag besöker Mattias Boström Håbo bibliotek.

Mattias Boström

Född i Uppsala, uppväxt i Kolsva, efter 15 år i Skåne flyttade han via Stockholm till Bålsta dit han kom 2006.

Arbetar som produktionsansvarig på Piratförlaget sedan 2001.

Har skrivit böcker som ”Sveriges sämsta skivomslag” och ”Arga brev till radionämnden”. Legat bakom flera sudoku-böcker.

Helgens blåljus: När polis stoppar bilar ger det effekt

De brott som begåtts i Håbo i helgen har i huvudsak varit alkoholrelaterade och/eller bilrelaterade. Ett inbrott i en villa är undantaget denna helg.måndag 24/2 13:30

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt