Fantasyfantast. 12-årige Soroosh Besharat Pour kommer till bibblan varje dag efter skolan och är med i bokklubben där. "Det är spännande att läsa, det går från relaxing till känslostormar och man får se världen från andras ögon", säger han. Foto: Sara Ringström

Så vände Bredängsbibblan stöket till läspepp

Något har hänt på Bredängs bibliotek. Till skillnad från resten av staden är det unga killar som lånar mest böcker här. Samtidigt har stöket minskat och vakter behövs inte längre.

  • Publicerad 13:43, 13 okt 2017

– Många killar vill spela starka och tuffa, de bryr sig inte om att läsa, säger Ilias Mirj.

Han och kompisen Tamjid Khan går i mellanstadiet på Bredängsskolan och är ofta på Bredängs bibliotek. Antingen för att spela spel, läsa, plugga eller hänga.

– Förr var det alltid killar som bestämde och styrde över landet. Det har fortsatt, killar tror att de är mer värda, därför tar de inget ansvar, tror Tamjid Khan.

Bilden känns igen. Coola killar läser inte böcker. Samtidigt halkar många killar efter i skolan. Bristande läskunnighet brukar vara en förklaringarna.

Läsare. Tamjid Khan och Ilias Mirj är ofta på bibblan och lånar en hel del böcker. "Jag har blivit bättre på att läsa och bättre på svenska av det. Och det behöver inte vara jobbigt, läser man något kul är det både roligt och man lär sig", säger Tamjid Khan (t.h.). Foto: Sara Ringström

TEMA. "Killar fattar inte att de måste kämpa"

Men i Bredäng har något hänt. Till skillnad från resten av Stockholm, där tjejer i alla åldrar är de som lånar mest böcker, är det mellanstadiekillarna som i år har varit de största boklånarna här.

– Vi har jobbat väldigt hårt för att få bort den machokultur som fanns här innan och gjorde att yngre inte vågade komma hit och låna böcker, säger Eli Khuri, biblioteksassistent.

För ett och ett halvt år sedan, innan biblioteket renoverades och fick ett tydligt barn- och ungdomsfokus, var stämningen på biblioteket så dålig att det fick stänga i två veckor. Ungdomsbråk, som kulminerade i slagsmål, var en av anledningarna.

Bråk och sjukdom stänger Bredängs bibliotek

En del av det hängde med, även efter nyöppningen, berättar Eli Khuri.

– I början var det rätt tufft. Många ungdomar hängde här och gjorde andra saker än det bibliotek är till för, skrek och slängde böcker på varandra. Vi förstod att vi måste göra något för att komma nära dem, säger han.

Han började gå till fritidsgården på sin fritid, för att få bättre kontakt med de unga där. Och så arrangerade han en fotbollsturnering och passade samtidigt på att förklara vad ett bibliotek är till för.

– Det gav så otroligt mycket! Det blev en helt annan jargong och respekt från deras sida. Idag kommer vissa av killarna hit och pluggar och läser. Och de som inte är så läsintresserade kommer in, skakar hand och går ut igen. De har förstått hur viktiga bibliotek är och att det inte är en plats där man kan göra som man vill, säger Eli Khuri.

Bredängsbo. "Jag kan snacka deras språk, bredängska. Och så kan jag arabiska – säger jag till dem på det förstår de att det är allvar, för jag låter som deras föräldrar", säger Eli Khuri, biblioteksassistent. Foto: Sara Ringström

I början var det rätt tufft. Många ungdomar hängde här och gjorde andra saker än det bibliotek är till för, skrek och slängde böcker på varandra. Vi förstod att vi måste göra något för att komma nära dem.

Vände. "Kontaktskapandet har varit nyckeln", tror personalen på Bredängs bibliotek. Foto: Sara Ringström

Han är själv uppvuxen i Bredäng och har en bakgrund som ungdomsledare för Newroz FC. Något som hjälper, speciellt när det kommer till att få unga killar att läsa.

– Jag kan snacka deras språk, har samma bakgrund och intressen som många av dem. Kommer de in någon som gillar fotboll vet jag vilka böcker jag kan tipsa om och få in dem på läsning på det sättet, säger han.

Politisk strid om trygghet på biblioteken

Kollegorna jobbar likadant. De har alla sina specialområden, försöker hålla sig ajour med vad som gäller och knyta kontakter med de yngre besökarna. Det kan handla om att spela spel eller bara lyssna när någon skit har hänt i skolan.

– Mycket av det följer med hit. Då får vi lyssna och prata om det, för dem kan det göra otroligt mycket att bara en vuxen person bekräftar att något som hänt eller sagts faktiskt var elakt, säger Jenny Granberg, bibliotekarie.

Den bra kontakten de nu har är en av anledningarna till att stämningen på biblioteket blivit så mycket bättre nu. En annan att biblioteket nu faktiskt är till för de unga.

– Vi bokar hit Youtubers som de gillar, fixar filmkvällar och tv-spelskvällar. Och de förstår att ”varför ska vi komma hit och jiddra när vi kan få ut något av det istället”, säger Maria Lorentzon, bibliotekarie.

Positiva. "Det är mycket bättre här nu. Men det vore bra om det blev större", tycker Helen Haile och Kevin Obeid, som brukar vara på Bredängs bibliotek nästan varje dag. Foto: Sara Ringström

Intervjun avbryts när Kevin Obeid och Helen Haile, som går på högstadiet i Bredängsskolan, passar på att titta in i biblioteket på sin lunchrast.

– Det har blivit bra här nu. Personalen är bättre och det är inte lika stökigt. Det behövs inga väktare längre, säger Kevin Obeid.

– Vi kommer hit efter skolan, på rasterna och på loven på grund av dem. Vi känner att vi kan lätta på vårt hjärta här, vi kan prata med dem om allt och de förstår våra problem, säger Helen Haile och nickar mot personalen.

– Äsch sluta nu! De kommer tro att vi betalat er för att komma hit!