Från business i Moskva till yoga i Täby

Danderydsbon Svetlana Lundqvist har jobbat med både marknadsföring och startat Moskvas första franska bageri. När hon flyttade till Sverige bytte hon fokus från business till yoga.

  • Publicerad 12:05, 15 apr 2019

”Jag borde egentligen vara forskare i engelsk lingvistik, som jag pluggat på universitet i Moskva i fem år. Men det blev inte så. Det var otroligt turbulenta tider i Ryssland och som 21-åring blev jag marknadschef för Volvo Trucks i Ryssland. Inte för att jag var bäst, kanske, men de behövde folk som kunde språk och som kunde lära sig saker, och det fanns inte.

Efter det startade jag en marknadsföringsbyrå. En väninna som kom från Frankrike klagade på brödet i Moskva, hon ville ha surdegsbröd som hemma. Så jag öppnade det första franska bageriet i Moskva och det blev en stor succé – men det var ett helvete att öppna det. Att ha produktion i Ryssland är inte att leka med, och att ha den mitt i stan, det var något nytt.

År 1997 kunde jag för första gången åka utomlands själv med en kompis. Världen var så stor. På Santorini i Grekland träffade jag och min kompis två bröder från Sverige. Det blev två års långdistansförhållande för oss, jag ville inte flytta, jag studerade och hade två företag. Han skulle bo i Moskva i ett år, men det blev åtta.

Men livet i Moskva var tufft. När jag pluggade och jobbade åkte jag hemifrån sju på morgonen och kom hem tolv på natten. En resväg på under en timme var lyx. Vi hade två barn och det började bli för mycket. Det förekom också läskiga saker som att vänner fick sin bil uppeldad som någon sorts varning.

När vi kom till Sverige var det första året som en semester, allt var så lugnt. Min sexåriga son hade gått i skola i Moskva och var van vid tester och pratade två språk. Han kom hem från förskoleklassen i Kevingeskolan och sa ”Vet du vad vi gjorde i skolan? Ritade streckgubbar.”

Han hade redan skolats in i hur man måste vara i Ryssland, tävlingsinriktad och jobba med armbågarna.

Det var svårt för mig som invandrare att få ett jobb. Till slut bestämde jag mig för att bli yogalärare, yoga har alltid legat mig varmt om hjärtat. Men yoga är ingen bra business, det har jag fått acceptera. Och det är ett tacksamt jobb, jag möter jättefina människor.

Yogatypen jag jobbar med heter Iyengar. Jag inspireras av Iyengar som uppfann den här yogaformen, en man som yogade tills han dog vid 96 års ålder.

Det som är speciellt är att vi bygger från grunden, gör enkla övningar och är noga med hur kroppen är positionerad. Det är mycket teknik.

Det ger mig stor glädje att läsa alla vittnesmål på hemsidan. En kvinna med artros slipper tömma knäna på vätska var tredje månad.

Nu ska vi flytta till studion Danderyd, det har varit en dröm, en adress som ligger nära mitt hus.

Hjärtat blir lugnare om din kropp blir lite gladare, om du öppnar upp kan du andas och hormonerna jobbar. Yoga öppnar och skapar utrymme.”

Det här är Svetlana

Namn: Svetlana Lundqvist.

Ålder: 41 år.

Bor: I hus i Danderyd.

Familj: Man och fyra barn i åldrarna 9-18.

Gör: Driver yogastudion Yogena.

Yoga-typ: Iyengar-yoga, som är noga med tekniken och använder många olika redskap.

Visa merVisa mindre

Iyengar-yoga

Yogaformen, en form av hatha-yoga, har fått sitt namn efter BKS Iyengar, en yogamästare.

Iyengar var först med att systematiskt använda olika hjälpmedel, till exempel klossar, stolar, bälten och rep. Tack vare hjälpmedlen kan även personer med fysiska begränsningar utföra yogaställningarna.

Läraren ger noggranna instruktioner för hur alla delar av kroppen ska placeras i de olika övningarna.

Enligt Iyengar ärdet i koncentrationen som meditationen så småningom infinner sig.

Källa: Iyengar-föreningen.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt