Engelska. I laget finns nio olika nationaliteter, tränaren Maggie är från Kanada och nya spelaren Leanne är från England. Foto: Kevin Wedin

Från England till Danderyd – för hockeyn

Även om resultaten inte alltid går deras väg lyckas de ändå se framtiden med optimism. Vi träffade SDE:s tränare Maggie tillsammans med nyförvärvet Leanne för att höra om deras respektive kamp.

  • Publicerad 14:12, 8 feb 2018

Det är minusgrader ute och inomhus är det inte mycket varmare. Klockan är 21, det är en tisdag i februari och spelarna gör sig redo att ta sig an kvällens ispass.

Fotboll, innebandy och ishockey tillhör Sveriges populäraste lagsporter – men det enda lag från Danderyd som går att hitta i någon av högstaserierna inom nyss nämnda sporter är SDE HF (förkortning för Stocksund, Danderyd, Enebyberg) – som spelar i SDHL, Svenska damhockeyligan.

"Tagit ett steg framåt"

25-åriga Maggie Litchfield Medd gör sin andra säsong som tränare i laget efter att ha avslutat sin spelarkarriär i klubben ett år tidigare. Fjolårssäsongen är ett minne blott, man blev sist i serien men lyckades hålla sig kvar i högstaligan via kval.

– Skillnaden mot i fjol är att vi tagit in flera offensiva spelare, spelare som får puckarna i nät och som har bra hockeysinne. Sen har vi kvar en grupp som känner mig redan, vet att jag vill att de jobbar hårt och alla har tagit ett steg framåt. Den kombinationen har pushat SDE, säger hon.

Tuff vardag

Trots att de är ett av Sveriges främsta ishockeylag så är vardagen tuff. Många av spelarna har jobb eller studier vid sidan om och ska hinna med sena kvällsträningar, långa bortaresor och det till ingen betalning.

– Visst, vi slåss om bättre istider. Som ikväll, vi tränar på is mellan 21 och 21.50 och det är tufft eftersom många av våra tjejer börjar jobbet klockan 07, säger Maggie och fortsätter:

– Det är svårigheten med så många ungdomslag som finns i klubben, det är svårt att 10-åringar ska träna klockan 22 på kvällen.

Från England till Danderyd

Som svensk kan man kanske tro att ishockey är en stor sport även internationellt, men så är inte fallet. Och för en av lagets nya spelare för säsongen, Leanne Ganney, så var det självklart att komma till Sverige för att spela hockey istället för att vara kvar hemma i England.

– Största skillnaden är att jag brukade träna en gång i veckan i 45 minuter och det kunde gå sex veckor utan någon match och det var normalt. Nu är det härligt att få spela mer och standarden är helt annorlunda, spelet är snabbare och det är mer tävlingsinriktat.

Ledord. "Var en glad krigare" lyder orden. Foto: Kevin Wedin

Trots sina 26 år har Leanne spelat med Storbritanniens landslag i hela tio år. I de senaste två landslagsturneringarna var hon även lagkapten. Hittills har det blivit 18 poäng på 33 matcher och därmed ligger hon tvåa i lagets interna poängliga.

– Jag har spelat hockey i hela mitt liv och jag ville spela ännu mer och fick ett erbjudande från SDE. Det har varit utmanande, jag har inte varit van vid att träna så här mycket, men jag skulle inte vilja ha det som tidigare.

Tempo. Fullt fokus under 50-minuters istid. Foto: Kevin Wedin

"Ge allt i varje match"

I skrivande stund ligger laget näst sist i SDHL och har en bra bit upp till säker mark, risken för kvalspel till våren är överhängande.

– VI har ett bra driv i laget. Vi förlorade matcher innan jul som vi borde vunnit och vetskapen att alla vet att vi borde vinna gör att vi kan ge allt i varje match, säger Leanne.

– För mig är det en process, att hitta små delmål. Målskillnaden går ner, försvaret blir bättre – det är bättre att förlora med 2-0 än 4-0. Vi får fler skott på mål, vilket betyder att vi är mer i offensiv zon. Vi kanske inte vinner, men vi kan åtminstone se att vi kommer någonstans. säger Maggie Litchfield Medd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

M utmanar partier och Täbybor att kasta skräp

Nyheter "Vill samla så många som vi kan" Moderaternas nya vallöfte: 100 papperskorgar till kommunen. Nu vill de utmana andra partier i kommunen.tisdag 22/5 17:13

Efter attacken - nya träd på plats

Nyheter Skyddas av stängsel I januari skövlades 56 träd, olovligen, vid Rönningesjön. Nu har nya träd planterats, och fått skydd runt sig.tisdag 22/5 16:30