Foto: Elina Sundström

Från Enköping till New York

Jessica har gått visningar för Givenchy och Karl Lagerfeld, gjort kampanjer för Björn Borg och Max Factor, modellat för märken som Lóreal och Mary Kay och syns i reklam för Scholl i svensk tv just nu.

  • Publicerad 09:50, 11 aug 2017

Jag var bara 15 år när jag stod brudmodell för första gången.

På vägen ut från en NRJ-konsert i Globen möttes Jessica Stenebo av ett par stirrande ögon. De tillhörde en modellscout på agenturen ­Mikas. Den då 13-åriga Enköpingsbon fick kort därefter sitt första jobb – för 3G-telefonen i London.

Sedan har det blivit många modevisningar, tv-reklam­inspelningar och fotograferingar runt om i världen. Speciellt många brudklänningsjobb.

– Jag var bara 15 år när jag stod brudmodell för första gången. Samma år gjorde jag plåtningar som gravid med lösmage fastspänd på magen, säger Jessica.

Bäst med yrket tycker hon är friheten att kunna bo och jobba på så många olika ställen och träffa intressanta människor. Ett minnesvärt ögonblick var visningen för Karl Lagerfeld på Kinesiska muren.

Men modellivet är inte alltid så glamoröst som det kan verka. Det är många timmar som går åt att springa runt på castings. Att resa och bo på hotell själv kan lätt bli ensamt. Jobbet kräver att man alltid ska vara på topp. Att inte kunna äta vad man vill för viktens skull har varit en av de jobbigaste sakerna.

– När jag var yngre identifierade jag mig med hur jag såg ut och självkänslan gick lätt i botten. Jag har verkligen behövt tuffa till mig.  Även om en kund bara behöver en modell, preliminärbokar de ofta en handfull modeller från sina castings. När jag då gått och hoppats på att få jobbet, har det varit tungt om jag inte blivit bokad.

Som 28-åring är hon ”gammal” i branschen, men modellar fortfarande. Hon har planer på att börja studera men har inte valt om hon ska bo kvar i USA, eller flytta tillbaka till Sverige.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Player's Inn rånat i natt

Nyheter Puben Player's Inn rånades i natt. Två män beväpnade med kniv bakband personalen och kom undan med en okänd summa pengar. – Jag är mest förbannad, säger pubägaren Anders Thool.fredag 25/5 10:24

Våldtog 11-åring i Enköping – döms i tingsrätten

Nyheter En man i 40-årsåldern dömdes idag, torsdag, i Uppsala tingsrätt till två år och tre månaders fängelse för våldtäkt mot barn.torsdag 24/5 15:33