Hennes blick förändrade världen. Greta Thunberg gick från vanlig skolelev till världskänd klimataktivist när hon i augusti 2018 satte sig utanför Sveriges Riksdag med plakatet ”Skolstrejk för klimatet”. Foto: Sacharias Källdén

Från ensam strejk till global rekordprotest

För ett år sen satte sig Greta Thunberg utanför riksdagen. Vi var en av de första tidningarna i världen att uppmärksamma 15-åringens ensamma skolstrejk för klimatet. Sedan dess har hennes initiativ växt till en världsrörelse. Här är historien om hur det gick till.

  • Publicerad 08:30, 5 okt 2019

”Jag heter Greta och går i årskurs 9. Och jag skolstrejkar för klimatet fram till valdagen.”

Klockan 8 på måndagsmorgonen den 20 augusti 2018 anländer en ensam 15-åring till riksdagshuset. Hon slår sig ned med ryggen mot väggen och placerar en skylt med texten ”Skolstrejk för klimatet” vid sin sida. Framför sig lägger hon flygblad som förklarar vem hon är och varför hon är där.   

”Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra. Vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid så gör jag det med”, står det att läsa för den som tar sig tid att stanna till en stund.

LÄS ÄVEN: Greta, 15, sittstrejkar för klimatets skull

September 2019. Under året har det stått klart: ungdomarna har fått nog. Med Greta i ryggen reste sig en hel generation. Foto: Sacharias Källdén

Samma dag har vi reporter Sophie Stigfur och fotograf Sacharias Källdén på plats för att få veta mer om Greta och hennes aktion. Och vi var inte de enda som var nyfikna. Snart pratade hela staden om den unga – och synnerligen välartikulerade och pålästa – tjejen som valt att skippa skolan för klimatets skull. Många uttryckte sin beundran och pratade om hennes styrka och mod, andra var öppet skeptiska. Var inte det här en simpel PR-kupp organiserad av hennes mamma, sångerskan Malena Ernman, och framför allt: borde hon inte vara i skolan istället för att hålla på med de här dumheterna?

LÄS ÄVEN: "Varför hånas Greta som vill rädda jorden?"

Mars 2019, Sergels torg. Sky Beaumont och Chloe Stehag, båda 16 år, håller tillsammans upp skylten ”The oceans are rising so are we!”. Foto: Sacharias Källdén

Till vår reporter berättade Greta att även hon – redan då – mött en del negativa reaktioner. Främst av folk som tyckte att hon borde tillbringa dagarna i skolan i Bergshamra istället för att sitta på gatstenarna utanför riksdagshuset.

– De allra flesta har gett mig positiv respons, men vissa säger att det bara är en ursäkt för att skolka. Men jag har med mig mina skolböcker och kommer inte efter. Mina föräldrar vill så klart att jag ska vara i skolan, men de förstår också hur viktigt det här är för mig, förklarade hon.

De kritiska rösterna framstår onekligen som skrattretande så här i efterhand. Men å andra sidan – vem kunde förutse att världens ledare snart skulle ställa sig i kö för att få några minuter av hennes tid?

I takt med att Greta fick allt större utrymme i media, började fler ansluta sig till strejken. Det här var en fråga som berörde många och för varje dag som gick blev folkmassan större.

Och det var inte bara barnen som drogs med i protesten, även om det handlade om en skolstrejk riktad till skolelever ville också vuxenvärlden visa sitt stöd. Den 7 september anordnades en konsert på Nytorget med artister som Magnus Carlsson och Kajsa Grytt.

LÄS ÄVEN: Här sluter artisterna upp för 15-åriga Greta och klimatstrejken

September 2019, Kungsträdgården. 60 000 demonstrerar. Foto: Sacharias Källdén

Vid samma tid började Greta även uppmärksammas internationellt. Två dagar efter konserten på Södermalm får hon en inbjudan till klimatmötet Austrian World Summit i Wien av ingen mindre än Arnold Schwarzenegger. Den forne kroppsbyggaren, skådespelaren och tidigare guvernören i Kalifornien skrev på Twitter att han älskar att se någon som inte bara klagar utan faktiskt gör någonting åt saken.

”Du inspirerar mig. Fortsätt i skolan och jag skulle gärna vilja bjuda in dig till Wien och R20 så du kan inspirera ännu fler”, skrev han på Twitter.

Gretas svar: ”Räkna med mig. Hasta la vista baby”.

LÄS ÄVEN: Schwarzeneggers inbjudan till 15-åriga Greta

Slussen september 2019 Foto: Sacharias Källdén

För hennes egen del väcktes engagemanget till liv redan i första klass när hon för första gången hörde talas om klimatkrisen.

– Då pratade läraren om att man skulle släcka lampor under Earth Hour, för att uppmärksamma och stoppa den globala uppvärmningen. Jag tyckte att det var konstigt och tänkte att det inte kunde stämma, om människor hade förmågan att rädda vårt klimat – så skulle väl exakt allting vi gör handla om just det, sa hon till vår reporter den 20 augusti 2018.

Den 15 mars i år manifesterades stödet för hennes idéer genom en global skolstrejk för klimatet. Demonstrationen lockade tusentals stockholmare och pågick samtidigt på 112 platser bara i Sverige.

LÄS ÄVEN: Se Greta Thunbergs tal från klimatstrejken i Stockholm

Från ovan. Folksamling på Medborgarplatsen, september 2019. Foto: Klas Lennartsson

Lite mer än två månader senare, den 24 maj, var det dags igen och vi kunde rapportera om hur 4 000 stockholmare samlats i Humlegården för vidare marsch mot Kungsträdgården. Och de globala demonstrationerna hade växt sedan sist: den här gången pågick strejken på 136 platser i landet.

LÄS ÄVEN: Här demonstrerar eleverna för klimatet

Kungsträdgården 27 september 2019. Foto: Sacharias Källdén

Men den som trodde att det här var kulmen på det som nu blivit en världsomspännande rörelse hade helt fel. Den 27 september demonstrerade uppemot 60 000 människor i Stockholm. Och uppslutningen var lika överväldigande över hela världen.

LÄS ÄVEN: Här demonstrerar tiotusentals för klimatet i Kungsträdgården

Saxat från våra lokaltidningar, augusti 2018.

Greta själv, som nu hunnit fylla 16 år, befann sig i Montréal i Kanada där hon gjorde ett bejublat framträdande innan hon ledde en klimatmarsch genom staden. Vid hennes sida fanns en halv miljon människor som antagligen stärkts ytterligare i sin övertygelse efter hennes uppmärksammade brandtal i samband med FN:s klimattoppmöte i New York några dagar tidigare.

Talet anses redan nu klassiskt och meningen ”How dare you?” har upprepats gång på gång, inte minst genom handskrivna skyltar i demonstrationståg världen över.

Men visst finns det fortfarande många skeptiker. USA:s president Donald Trump svarade på hennes gripande tal med en ironisk tweet om att hon verkar vara en ”glad ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid.”

LÄS ÄVEN: Stockholmare om rekordstrejken för klimatet

Det har alltså bara gått 13 månader sedan en ensam 15-åring tog plats utanför riksdagshuset. Då förklarade hon för vår reporter att det är hennes moraliska skyldighet att göra det hon kan.

– Jag vill att alla ska få veta att vi befinner oss i en avgörande pågående kris, att människor vet om det är det första steget. Det här är ett sätt. Men det räcker inte att inspirera och peppa när läget är så allvarligt som det är nu, man kan heller inte lasta enskilda individer, det krävs drastiska åtgärder. Beslutsfattarna måste agera och också sätta press på företag att ställa om till klimaträddande alternativ.

LÄS ÄVEN: "Det är gemensamma nämnaren för alla som hånar Greta Thunberg"

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: Twitter