DRÖM. Lisa Bildsten, 12 år från Gällstaö, har drömt att vara med i Wild kids sedan hon såg programmet första gången på tv. Foto: Mikael Andersson

Från Gällstaö till vildmarken: Lisa, 12, med i Wild kids

Bo utan vuxna i en skog och varje dag få tävla ihop med tio andra barn. En dröm, tycker Lisa Bildsten, 12 år från Gällstaö, som i somras var med i tv-programmet Wild kids.

 • Publicerad 16:38, 31 jan 2020

Pippi Långstrump möter Expedition Robinson, med några stänk av Flugornas herre. Så skulle Wild kids kunna beskrivas för någon som aldrig sett det tv-program som i många barns värld är legendariskt.

Elva barn släpps ut i Järvsös skogar för att bo tillsammans utan vuxna. Under dryga två sommarveckor möts de två lagen i olika styrkeprov. Förlorar de får de tvätta grisar eller mocka stall som straffarbete. Vinner de kan de till exempel få träffa sina föräldrar – eller få 300 kilo godis.

– Det är ju varje barns högsta önskan, att få så mycket godis att man kan bada i det. Och ingen vuxen som säger till en att sluta äta. Barnen som vann det priset åt godis till frukost!

Det berättar Lisa Bildsten som går i femman i Ekebyhovskolan. I somras var hon en av de elva som fick tävla i Wild kids, uttagna från runt 6 000 sökande. Att få vara med i Wild kids var en dröm hon närt länge.

– Ända sedan jag började kolla på programmet. Jag har alltid drömt om att vara med, säger hon.

Upplevelse. "Det var fantastiskt att vara del av ett lag och jag fick jättefina vänner" säger Lisa. Foto: Mikael Andersson

Fin gemenskap

Lisas drömmar om Wild kids handlade framför allt om gemenskapen – att få kämpa tillsammans med andra och få nya vänner. När vi träffar Lisa har tittarna precis fått se hur hon blev en del av laget Lejonen. Det är just sammanhållningen i laget som hon minns bäst från de två och en halv veckorna i Järvsö.

– Det var fantastiskt att vara del av ett lag och jag fick jättefina vänner. Vi har allihopa kontakt fortfarande och jag har träffat två av mina Wild kids-kompisar sedan vi kom hem, säger hon.

Det svåraste var tävlingsmomenten, där en resa till Sydafrika var den slutgiltiga vinsten. Mycket stod på spel och det gjorde tävlingarna mer känsloladdade än till exempel fotbollsmatcherna som Lisa spelar hemma på Ekerö.

– I fotbollen ger man allt men så kommer det alltid en ny chans nästa helg. Men i Wild kids blir förlusten så tung. Det var svårt ibland när man inte har stöd av sin familj. Men vi byggde upp en egen Wild kids-familj, säger hon.

Inga mobiler

Under tiden i Järvsö fick barnen inte ha några mobiltelefoner med sig och de fick inte prata med någon utanför filmteamet. Deras föräldrar fick ett veckobrev från en produktionsledare som berättade hur de mådde, men ingenting fick läckas om tävlingen.

Och även om det ibland kunde kännas svårt att vara hemifrån så tycker Lisa att det framförallt var roligt.

– Det är allas barns dröm att bo utan föräldrar och få göra vad man vill. Här hemma säger mamma och pappa åt mig att tömma diskmaskinen, men i Wild kids knäckte vi ägg på tomten och ingen brydde sig!

Det här är Lisa:

Hon var 11 år när hon tävlade i Wild kids i somras. Nu är hon 12 och går i femman i Ekebyhovsskolan.

Hon spelar fotboll i Ekerö IK.

På Wild kids Instagram beskriver Lisa sig själv så här: "Jag ser ganska kort ut men jag är väldigt uthållig. Jag är väldigt stark och kommer kämpa ända in i kaklet"

Visa merVisa mindre

Det här är Wild kids

Ett tv-program där 11 barn tävlar mot varandra i 9lika deltävlingar. Vinnarlaget får en resa till Sydafrika.

Mellan 2005 och 2019 sändes programmet på Svt, men årets säsong sänds på Cmore.

Programmet vann tv-priset Kristallen år 2007 och 2010 i kategoirin Årets barnprogram och Årets barn- och ungdomsprogram.

Visa merVisa mindre

Lästipset: Fem böcker med Mälarökoppling

Nyheter ✔ 4 Fantasy V Romantik V Historia V Futuristiska bilder Har du inte fått nog av bokläsningen under semestern? Här tipsar Katarina Skönblad, bibliotekarie på Ekerö bibliotek, om fem böcker med Mälarökoppling som går att låna på bibblan.fredag 7/8 12:39

Orgelfest på öarna hela veckan

Nyheter "Vill främja våra kyrkor och de instrument som finns där" Sugen på att höra lite Mozart eller Bach? Då kan du besöka någon av Mälaröarnas sex kyrkor mellan den 11 och 16 augusti, då sex olika orgelkonserter anordnas.torsdag 6/8 10:20

Äntligen dags för årets kräftfester

Nyheter Expertens bästa tips för en lyckad kväll Augusti månad innebär att det är dags att ta fram både dillen och haklapparna. Oavsett om du väljer frysta eller färska kräftor går det att få till en lyckad middag. Kocken Nils Molinder tipsar om...tisdag 4/8 16:23

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt