VINNARE. Idag har Bilal Cadimi vänt sitt liv till rätt köl, och stog i helgen som vinnare i Tensta Rinkeby Grass Run. Foto: Oliver Westberg

Från gatan till segern

24-årige Bilal Cadimi har gjort en anmärkningsvärd livsresa. Från pallplats i ungdoms-SM till ett liv i misär - och sedan en ny vändning som slutade med seger i Tensta Rinkeby Grass Run i söndags.

  • Publicerad 10:51, 3 dec 2018

VINST. Vinstpotten på 10 000 kronor vill Bilal använda till att besöka flickvännen Dilhani familj i Sri Lanka. Foto: Oliver Westberg

I helgen avslutades den årslånga tävlingen Tensta Rinkeby Grass Run. Tävlingen går ut på att under året delta i löpartävlingar och samla poäng.

Årets vinnare på herrsidan blev, helt väntat, Bilal Cadimi.

– Jag har tokkört för att säkra vinsten. Har varit ute och sprungit hemma i Kungsängen på morgonen, och sedan tagit cykeln till skolan i Kista.

Men resan som han gjort för att komma hit har varit lång och besvärlig.

Vägen hade kunnat vara spikrak. Redan som barn började han nämligen med löpning. Hans pappa - en marockansk före detta elitlöpare - var hans tränare.

– En stor del av livet var löpning. Det var det jag identifierade mig med. Jag drömde om att vinna OS och VM.

Han började nå framgångar inom idrotten. Fram till 2010 var han en lovande medeldistanslöpare, med ett guld och många andra medaljer från ungdoms-SM.

Men det skar sig med pappan. Han drev sonen väldigt hårt – så hårt att andra tränare reagerade. De sade att han skulle låta pojken vila. När pojken blev tonåring gjorde han revolt mot pappan, på det mest smärtsamma sätt han kunde komma på.

– Vi avbröt samarbetet. Jag visste att det bästa sättet att såra pappa var att sluta springa och göra något galet istället.

Han lämnade hemmet abrupt, utan att ha någon plan. Fyra svåra år följde.

– Jag levde destruktivt. Gick inte i skolan, jobbade inte. Jag hade inga framtidsplaner. Jag hade ingenstans att vara. Drog runt, söp och testade allt, berättar han och fortsätter:

– Min självbild har alltid varit löpningen. När inte det fanns kvar var det inte så lätt.

Men han lyckades vända sitt liv på rätt köl igen. Han har lite svårt att säga exakt vad det var som gjorde att han lyckades ta sig tillbaka till rätt spår, men han säger att förändringen började inom honom själv.

– Det var svårt. Men jag lärde mig att jag inte behövde vända mig till substanser. Jag började sikta på att ta mig framåt istället.

En förklaring var att han återfick kontakten med sin familj, och framför allt mamman. De kunde börja prata om allt igen. En annan förklaring var att han fick ett jobb.

– Genom jobbet fick jag vänner. Då förstod jag att jag ville studera. Jag fick rutiner och kunde börja med löpningen igen.

Nu har han gått i mål med en utbildning, och pluggar vidare för att kunna söka till universitetet. I framtiden vill han arbeta med fysik. I skolan träffade han också sin nuvarande flickvän.

Dessutom har han gått både tränarutbildningar och ledarskapsutbildningar inom löpningen. Han var med och startade upp Akalla Run där han idag är tränare.

Och löpningen har också gett honom en till sak. Prispengarna för vinnaren av Tensta Rinkeby Grass Run är tio tusen kronor, och han vet precis vad han vill göra med de pengarna: han vill lägga dem på sin kärlek.

– Vi åker ner och hälsar på hennes föräldrar i Sri Lanka. Det är så vi knyter ihop historien, avslutar han.

PRIS. Bilal tog hem totalvinsten i Tensta Rinkeby Grass Run. Foto: Oliver Westberg