Från Haparanda. Jytte Rüdiger flyttar till Håbo för att bli förvaltningschef Foto: Privat

Från Haparanda till Håbo – hon är nya kulturchefen

Håbo kommun har anställt två nya förvaltningschefer. Jytte Rüdiger kommer hela vägen från Haparanda för att bli förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen. – Det blir oerhört spännande, säger hon.

  • Publicerad 12:46, 26 nov 2018

I oktober kom Tobias Arvidsson på plats som ny kommundirektör i Håbo. Nu kan han välkomna två nya förvaltningschefer.

Dels Mats Ståhl Elgström som närmast kommer från Knivsta kommun för att bli förvaltningschef för socialförvaltningen, dels Jytte Rüdiger, som närmast kommer från Haparanda.

– Jag är ursprungligen från Hultsfred, men min man har familj här uppe och vi hade flackat runt under några år. När tjänsten som kulturchef kom ut här uppe passade det perfekt, säger hon.

Sex år i Haparanda

Sex år blev det i Haparanda, men nu går flyttlasset söderut. Den 14 januari tar hon över kultur- och fritidsförvaltningen som blir en egen förvaltning vid årsskiftet.

– Dels har Peter (Jyttes man) återgått till sin tjänst vid Uppsala universitet. Han har varit tjänstledig och varit kommunalråd i Haparanda. Nu ville han komma tillbaka till sin forskning och dels har vi en son på fem år som vill vara nära sin pappa. Sedan dök den här tjänsten upp, berättar hon.

Vad känner du till om Håbo?

– Ja, men det är en utvecklingskommun med stor inflyttning. Jag vet att man vill satsa på kultur och fritid och det gör man genom att skapa en egen förvaltning och nämnd. Om jag förstår det rätt så är det en rätt ung befolkningsgrupp och att man nu på på sikt har börjat få en äldre åldersgrupp. Det innebär en utmaning och tarvar väl investeringar som är i takt med invånarnas önskningar, säger hon.

Får saker gjorda

Hon beskriver sig som en ”görare” som ser som sin främsta styrka att få till en samverkan mellan olika enheter.

– Jag vill veta vad det är Håboborna önskar sig. Jämför man Haparanda med Håbo har vi inte lika nära till storstadscentrum här. Här får vi ta världen till Haparanda, så är det ju inte i Håbo som har Stockholm och Uppsala inom räckhåll och därmed har man god tillgång till kultur- och fritidsmöjligheter. I Håbo handlar det om hur vi kan göra det bra utifrån det vi har.

Kommer med kunskap

– Jag är jätteglad att vi har rekryterat Mats och Jytte som förvaltningschefer till socialförvaltningen respektive kultur- och fritidsförvaltningen. Både Mats och Jytte har stor erfarenhet och har tidigare arbetat som förvaltningschefer i andra kommuner. Jag är övertygad om att de kommer att kunna bidra med stor erfarenhet och kunskap till våra verksamheter, säger Tobias Arvidsson, kommundirektör till kommunens hemsida.

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt