Siktar högt. Olle Cahoon har haft en tuff uppväxt men har aldrig gett upp boxningen och siktar nu på att bli världsmästare. Foto: Jannie Flodman

Från hemlöshet till sikte mot proffsdebut

30-åriga Olle Cahoon blev tidigt föräldralös och sov som tonåring i olika portar. För fyra år sedan var han nära att dö. Nu siktar han på att bli världsmästare med Djurgårdens Boxning och bor i en etagevåning vid Odenplan.

  • Publicerad 08:30, 17 jul 2019

Olle Cahoon började boxas när han var nio år.

– Det var min pappa som tog mig dit. Boxningstränaren sa direkt att jag skulle komma sju dagar i veckan, han såg en potential. Sedan tränade jag på tills jag var femton.

Då blev han påkörd av en bil och läkarnas dom var hård. Olle skulle inte kunna gå igen. Boxning var uteslutet. Han fick opereras och göra en benförlängning.

– Men för mig var det aldrig ett alternativ att lägga av. Mitt ljus i allt det mörka var boxningen. Jag märkte snabbt att sjukgymnastiken fungerade, säger Olle, vars föräldrar gick bort när han var i tidiga tonåren.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han bodde då hos sin syster i Göteborg men som 16-åring flyttade han till Stockholm. Där hade han inget hem utan övernattade i olika portar eller hos vänner.

– Jag sov med ena ögat öppet. Det var pinsamt i början men efter ett tag stänger man ögonen och somnar. Sen träffade jag en tränare som blev som en förälder och lät mig sova i boxningslokalen.

När Olle var 20 fick han en dotter och kom ifrån boxningen en tid, ibland bodde han hos barnets mammas föräldrar. Vändningen kom när han var 22 och fick hyra en andrahandslägenhet. Två år senare fick han sitt första förstahandskontrakt via bostadsförmedlingen.

– Det var den bästa känslan i hela världen att få ett hem till mig och min dotter.

Olle tog upp boxningen igen. Men 2015 när han skulle tävla gick han ner drygt tio kilo på tre veckor och fick muskelsönderfall. Då hade han tränat på dagarna och jobbat som ordningsvakt på nätterna. En natt sjönk han ihop på Riche och låg sedan på intensiven i en vecka.

– Jag hade varit så desperat att komma tillbaka men fick lära mig att man måste ta hand om sin kropp.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det tog tid att återhämta sig och Olle fick träningsförbud i ett år. För två år sedan kom han till Djurgården IF Boxning som har lokaler på Tomtebogatan.

– I dag håller jag i fyra träningar i veckan och tränar tre gånger om dagen. I februari började jag min egen resa och nu siktar jag på att göra min proffsdebut på Irland. Min tjej, som också är boxare, stöttar mig jättemycket.

I dag arbetar Olle heltid i en skola och driver en byggfirma. Nu har han precis åkt till Irland där han tränar med Pete Taylor som tränar flera av världens mest framstående boxare, bland dem flera världsmästare.

– Jag tror att jag kan bli världsmästare och vill visa min dotter att det går. Hon är värd det efter alla timmar hon har fått tillbringa i boxningslokalen och alla läxor hon har fått göra här. Trots det jag har varit med om tänker jag väldigt sällan tillbaka, nu finns inget som sätter krokben för mig.