Från idé till trädgårdar

Från barndom till stillheten. Årets Idéträdgårdar längs med Åpromenaden tar parkbesökaren med på en resa genom alla livets skeenden.

  • Publicerad 08:31, 4 jul 2019

Janet Fredriksson och Camilla Arenrot är två av totalt trettiotal elever som planerat, byggt och nu vårdar årets idéträdgårdar längs Åpromenaden. De går på trädgårdsmästarutdelningen på yrkeshögskolan i Enköping. Årets trädgårdar går under temat ”Livets trädgårdar” och tar besökaren på en resa genom livets alla skeenden – för att i den femte och sista trädgården komma in i stillheten. Men årets trädgårdar börjar pedagogiskt och helt logiskt med barndomen.

– Vi har lite olika ledord som lekfullhet, nyfikenhet och trygghet, och så har vi försökt gestalta dem genom olika växter och byggnader, säger Janet Fredriksson och Camilla Arenrot tillägger:
– Det är en trädgård för barn också, och inte bara en gestaltning, man får röra växterna, man får äta smultronen och det kommer att komma blåbär längre fram under sommaren. Det gäller alla trädgårdarna, vi vill att de används och det verkar de faktiskt ha gjort också.

I nästa trädgård gestaltas tonåren. Där är det lite stökig­are. Det första besökaren möts av är ”Kaosrabatten”.

– Det stökiga, röriga, lite ofokuserat. Men det har också det oskuldsfulla, lugna som övergår i det mörka och kanske lite oroliga. Mycket känslor, säger Camilla Arenrot.

Men även här vill skaparna att trädgården ska användas till häng med kompisarna.

– Här har vi USB-laddare, så att man kan ladda mobilen och hänga med vännerna. Och där har vi nog lyckats, för det ser ut som att folk varit här, säger Camilla.

Därefter går besökaren genom de trädgårdarna som gestaltar livet i den moderna familjen med äldre barn och paret som lever på ålderns höst, innan de möts av en svart dörr och en önskebrunn i trädgården ”Stillheten”.

Livets trädgårdar

Årets idéträdgårdar vid Åpromenaden som i år går under temat ”Livets trädgårdar” invigdes för ett par veckor sedan.

Eleverna på Trädgårdsmästarutbildningen som gjort trädgårdarna, som en del i deras examensarbete, har nu gått på sommarlov. Dock så turas de om att sköta trädgårdarna under sommaren.

Ideträdgårdarna kommer att kunna besökas fram till och med allhelgonahelgen då trädgårdarna rivs.

Knivrån och skärmflygolycka

Nyheter De senaste polisrapporterna.måndag 23/9 10:41

Yxjakt på Rådmansgatan

Nyheter Två män anhölls tidigt på söndagens morgon, misstänkta för grovt olaga hot. Beväpnade med yxa jagade de tre andra män genom delar av centrala Enköping.söndag 22/9 9:24